5x positief nieuws: Johnson ontslagen uit ziekenhuis en meer
Het positieve nieuws van zondag 12 april. De Britse premier Boris Johnson is ontslagen uit het ziekenhuis, een docent maakt honderden mondkapjes in een schoollab en meer
Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.
Het positieve nieuws van 12 april
Natuurlijk moet je de realiteit onder ogen zien en niet wegkijken voor de harde nieuwsfeiten. Maar in deze tijden snakken mensen ook naar positief nieuws. Op de schaarse lichtpuntjes kun je weer voortborduren. Dit zijn de vijf nieuwsfeiten van zondag 12 april.
1. Britse premier Johnson ontslagen uit ziekenhuis
Na een week doorgebracht te hebben in het ziekenhuis mag de Britse premier Johnson weer naar huis. De 55-jarige coronapatiënt is volgens insiders door het oog van de naald gekropen. Op een gegeven moment scheen zijn toestand zo erg te zijn dat hij dicht bij de dood was.
Johnson gaat niet direct weer aan het werk. Hij trekt zich voorlopig even terug op zijn buitenverblijf om verder te herstellen. Zijn taken als premier heeft hij overgedragen aan Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken.
De premier bedankte eerder op zaterdag het ziekenhuispersoneel dat hem heeft verzorgd. „Ik heb mijn leven aan hen te danken. Ik kan ze niet genoeg bedanken voor de voorbeeldige zorg.”
2. Docent maakt honderden coronamaskers in schoollab
De Britse techniekdocente Wendy Hayes heeft het laboratorium van haar school gebruikt om honderden beschermende coronamaskers te maken. „Toen al onze scholen moesten sluiten ben ik samen met andere docenten gaan kijken naar manieren waarmee we de gezondheidszorg kunnen helpen.”
Dat is goed gelukt. De Britse heeft inmiddels meer dan 300 masker weten te maken. „We zijn ons ervan bewust hoe eng het moet zijn voor hen die aan de frontlinie proberen om hun werk te doen en levens redden. En dat allemaal zonder een juiste uitrusting om hen te beschermen.
3. Zezel geboren in Kenia
Als je ezels en zebra’s al schattig vond, dan kun je nu je geluk niet op. Een dierenbeschermingsorganisatie in Kenia stond onlangs oog in oog met een pasgeboren zezel, een kruising tussen een zebra en een ezel.
De moeder van de zezel, een zebra, liep vorig jaar weg uit een natuurreservaat en kwam op een ezelboerderij terecht. Na een aantal weken is de zebra daar weggehaald maar toen was ze al bezwangerd door een ezel.
Het dier heeft het stevige lichaam van een ezel en de strepen van een zebra. Het is te vergelijken met een muilezel, een kruising tussen een paard en een ezel. Net als muilezels zijn ook zezels onvruchtbaar.
4. Europese commissie verwacht coronavaccin voor einde 2020
De voorzitter van de Europese Commissie denkt dat tegen het einde van het jaar een vaccin ontwikkeld is tegen het coronavirus. Tot die tijd moet de bevolking rekening houden met beperkende maatregelen, zegt Ursula von der Leyen tegen Bild am Sonntag.
Volgens Von der Leyen zijn twee van de meest veelbelovende onderzoeksteams in Europa bezig met het ontwikkelen van een vaccin. „Zij zijn van plan binnenkort met klinische tests te beginnen”, zegt ze tegen de Duitse krant.
Daarna volgen nog enkele stappen om een vaccin goedgekeurd en massaal geproduceerd te krijgen, geeft Von der Leyen aan. De Europese Unie is al met fabrikanten in gesprek over de productie om een snelle vaccinatiecampagne mogelijk te maken.
5. Minder coronapatiënten op IC
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 33 gedaald naar 1358. Zaterdag waren het er 1391. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag bekend.
Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1302 in Nederland. Dat zijn er 32 minder dan zaterdag. En 56 in Duitsland, een minder dan zaterdag. De afgelopen 24 uur zijn er twaalf verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan zes naar een ic. Dit keer zijn geen patiënten naar Duitsland getransporteerd.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat het aantal coronapatiënten op de ic’s stabiel is ten opzichte van een week geleden. „We hebben voldoende capaciteit. De regio’s bereiden zich intussen in onderlinge afstemming voor op het hervatten van de reguliere zorg, te beginnen met de meest urgente zorgvraag