Noord-Brabant treft maatregelen, Kamer stelt vragen
Geen wedstrijden in het betaald voetbal, geen grote evenementen en als het even kan zo min mogelijk sociaal contact. De veiligheidsregio’s Noord-Brabant treffen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk binnen de perken te houden.
De burgemeesters van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg maakten gisteren tijdens een persconferentie bekend wat zij de komende tijd nodig achten om de gezondheidsrisico’s minimaal te houden. Naast alle voetbalwedstrijden in Noord-Brabant in de eredivisie en eerste divisie houdt dat in dat onder andere dancefeesten en carnavalsoptochten (na eerder uitstel wederom) dit weekend niet door gaan. Het partijcongres van GroenLinks in Den Bosch gaat niet door. Burgemeester Weterings van Tilburg vroeg Brabanders daarnaast om terughoudend te zijn in sociale contacten. „Zeven dagen sociale onthouding moet mogelijk zijn.” Brabanders die kaarten hebben voor Holland zingt Hazes in de Ziggo Dome kunnen die concerten op 13 en 14 maart via een livestream volgen. Scholen in Brabant moeten vooral open blijven, zei Weterings. Ouders moeten kunnen blijven werken. Leerkrachten die dat door het coronavirus niet kunnen, zouden wellicht vervangen kunnen worden door leerkrachten. Weterings zegde toe met onderwijskoepels te gaan praten over het mogelijk opvangen van kinderen in scholen. Maatregelen treffen om coronavirus indammen en tegelijkertijd de samenleving zoveel mogelijk draaiende houden, is een erg lastige opgave, bleek uit de persconferentie. De provincie gaat niet ‘op slot’, benadrukten de burgemeesters.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht diezelfde middag de resultaten naar buiten van een steekproef onder personeel van zes Brabantse ziekenhuizen dat afgelopen weekend werd uitgevoerd. Bijna vier procent van de medewerkers heeft het coronavirus. Het RIVM deed dit om in kaart te brengen wat het daadwerkelijke aantal besmette mensen is. De komende week wordt gebruikt om te kijken wat de effecten zijn van de maatregelen in Brabant en dan is het aannemelijk dat een dergelijk onderzoek herhaald wordt, zei Jaap van Dissel van het RIVM gisteravond.
Duidelijke communicatie
De Kamer meldde zich ondertussen bij minister Bruins (Medische Zorg). Bruins zei gisteren dat er nog altijd wordt ingezet op het indammen van het virus, ook premier Rutte sprak maandagavond na het crisisoverleg over de nog altijd geldende ‘indamfase’. Maar wat gaat er gebeuren als dat indammen niet lukt en het virus zich wél verder verspreidt? Dat is wat meerdere partijen van minister Bruins wilden weten tijdens het vragenuurtje. Zij zijn van mening dat de bevolking beter moet worden geïnformeerd over de mogelijke maatregelen tegen het coronavirus. Antwoorden op vragen als ‘moeten grote evenement worden afgelast?’ en ‘hebben ziekenhuizen de capaciteit om een groot aantal patiënten op te nemen, indien nodig?’ zouden voor meer rust zorgen onder de inwoners van Nederland. Het is belangrijk voor Nederland dat kabinet en Kamer rust uitstralen en niet in paniek raken, zei GroenLinks-leider Klaver. Klaver riep de minister op om verder inzicht te geven in hoe Nederland zich voorbereidt, mocht het uit de hand lopen. Geert Wilders (PVV) benadrukte zijn ontevredenheid over de antwoorden van Bruins nadat de minister volgens hem wederom van de inhoud wegbleef. Maarten Hijink van de SP stuitte op het almaar herhaalde ‘treffen van passende maatregelen’. Bruins ging daarop in door te verwijzen naar de maatregelen in Noord-Brabant en advies om te stoppen met handen schudden. Dat advies is volgens hoogleraar infectiepreventie van het RadboudUMC Andreas Voss een voorbode voor meer landelijke maatregelen. „Ik hoop en verwacht ook meer ingrepen, zoals het afgelasten van evenementen waar veel mensen urenlang dicht bij elkaar zijn. Want we moeten deze uitbraak echt serieus nemen.”
Ook de aanpak van Nederland in vergelijking met andere landen kwam aan bod. Hoe Nederland het coronavirus te lijf gaat (Rutte noemde maandag de Hollandse nuchterheid) verschilt nogal van de manier waarop andere Europese landen dat doen. Daar wordt ook door Nederlanders naar gekeken, waardoor zij zich afvragen of we niet telkens een stap achterlopen, benoemde Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. D66 en CDA vroegen Bruins om meer afstemming met de rest van Europa. „Een paar partijen trekken samen op, een paar laten dat na. Wij volgen wat deskundigen ons aanraden", zei Bruins.
Het aantal mensen in Nederland dat positief heeft getest op het coronavirus is op dit moment 382, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM.