Nederlanders zijn slechte slapers
Het is vrijdag Wereld Slaapdag. Een dag waarbij we deze populaire hobby even centraal zetten. Maar slapen we in Nederland wel goed?
Slapen is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar waarom is dat slapen nu zo essentieel voor onze gezondheid? Op die vraag weet de Hersenstichting antwoord. Uit onderzoeken van de stichting blijkt namelijk dat een goede nachtrust onmisbaar is voor gezonde hersenen. Chronisch slecht slapen vergroot het risico op mentale klachten zoals angststoornissen, depressie en dementie en lichamelijke aandoeningen als: obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Daarnaast wordt tijdens een nachtje slapen het brein ‘schoongespoeld’ en verwerk je de dagelijkse prikkels.
Slechte slapers
Wij Nederlanders slapen volgens de Hersenstichting over het algemeen lang genoeg, maar echt goede slapers zijn we niet. Uit grootschalig onderzoek blijkt namelijk dat een grote groep Nederlanders, met name vrouwen, slaapproblemen heeft.
De cijfers op een rijtje:
- 63 procent van de Nederlanders is ontevreden over hun slaapgedrag
- 80 procent neemt nog altijd een beeldscherm mee naar bed
- 66 procent drinkt cafeïnehoudende dranken voordat ze gaan slapen
- 68 procent drinkt alcohol in de avonduren
Jongeren
Ook jongeren zijn niet de beste slapers. De Hersenstichting verwijst naar een onderzoek van TeamAlert. Piekeren, laat slapen door huiswerk, mediagebruik en gebrek aan regels van ouders, zorgen voor korte nachten. En dat is volgens de Hersenstichting een slechte ontwikkeling omdat slapen zo belangrijk is voor de gezondheid, zeker voor jongeren. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling.
Volgens de Hersenstichting mogen we dus wel wat kritischer zijn naar ons slaapgedrag. Ze geven de volgende tips om jouw nachtrust te verbeteren.
Tips:
- Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
- Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
- Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen.
- Vermijd dutjes of powernaps overdag.
- Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.
Dus dames en heren, duik gerust je bed weer in, want slapen is hartstikke gezond!