23 jaar cel voor Hollywood-producer Harvey Weinstein
Filmproducent Harvey Weinstein is door de rechtbank in New York wegens aanranding en verkrachting veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar.
Afgelopen maand oordeelde een jury al dat de 67-jarige Weinstein schuldig was aan aanranding van een productie-assistente in 2006 en verkrachting van een vrouw die een loopbaan als actrice nastreefde in 2013.
De rechtbank sluit zich daar bij aan. In juridische termen gaat het om een ‘misdadige seksuele handelingen in de eerste graad’. Hier staat een gevangenisstraf op van minimaal vijf en maximaal vijfentwintig jaar. De rechter veroordeelde Weinstein tot 20 jaar cel.
#metoo
De rechter bevond Weinstein eveneens schuldig aan ‘verkrachting in de derde graad ( gemeenschap zonder dwang, maar ook zonder duidelijke instemming) van actrice Jessica Mann, in een hotelkamer in Manhattan in 2013. Hiervoor legde de rechter Weinstein drie jaar gevangenisstraf op.
Hoewel de strafzaak van Weinstein vooral draaide om de beschuldigingen van twee vrouwen, werd de producent publiekelijk door in totaal negentig vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Zijn zaak gold dan ook als een belangrijk gevolg van de #metoo-beweging.
De beweging #MeToo begon in het jaar 2017 een grote campagne tegen seksueel misbruik. Het was in datzelfde jaar dat The New York Times en de New Yorker de zaak Weinstein aan het licht brachten. Journalisten spraken met tientallen actrices en medewerkers van zijn productiebedrijf. Zelf heeft de producent zijn schuld altijd tegengesproken.
Wederzijdse instemming
Zo zei Weinstein dat er enkel sprake is geweest van seks met wederzijdse instemming. Zijn advocaten hebben aangevoerd dat hij zelf het slachtoffer is van valse beschuldigingen van vrouwen die van de invloed van de filmmaker gebruik wilden maken.
Volgens zijn advocaat, Rotunno, is er geen enkel deugdelijk bewijs voor de beschuldigingen aangedragen. Daarbij zou ‘Weinsteins leven verwoest zijn’ door de #metoo-beweging. Zo verloor hij zijn huwelijk, zijn bedrijf en werd hij publiekelijk veroordeeld door de media en publieke opinie. „Hoe hij in ongenade viel is historisch, misschien ongeëvenaard in dit tijdperk van sociale media” schreven zijn advocaten.
De aanklagers schetsten daarentegen Weinsteins manier van doen van de afgelopen veertig jaar, waarin hij tientallen vrouwen zou hebben ‘aangevallen’. Ze spraken over ‘levenslang misbruik van anderen, seksueel en anderszins’. Zij vroegen daarom de rechtbank hier rekening mee te houden.
Slechte gezondheid
Een veroordeling van Weinstein zou daarbij niet alleen belangrijk zijn voor het erkennen van de ernst van de beschuldigingen, maar ook een belangrijk afschrikkend effect hebben voor niet alleen Weinstein zelf, maar ook anderen.
Tot slot sprak Rotunno tegenover de rechtbank dat haar cliënt als succesvol filmproducent opzienbarende dingen heeft bereikt en dat de strafmaat daarom zo licht mogelijk zou moeten zijn. Daarbij noemde ze eveneens de slechte gezondheid van Weinstein, de producent werd afgelopen week geopereerd aan zijn hart. Desondanks was het voor de rechtbank geen reden om anders te oordelen.
De advocaten van Weinstein hebben al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.