Ophokplicht pluimvee na vogelgriep Duitsland
Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen vanaf komende middernacht (00.00 uur) voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht aangekondigd voor boeren met 250 of meer kippen, nadat in het Duitse Bretzfeld de vogelgriep was aangetroffen.
De kans op verspreiding van het virus in andere delen van West-Europa zou daarom ook toenemen. Voorlopig moeten de pluimveehouders hun kippen binnen houden. Over vier weken komen deskundigen die het ministerie informeren over de situatie weer bij elkaar om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen.
Ingrijpende maatregel
„Als de situatie dan is genormaliseerd, bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe uitbraken zijn geweest, kan de ophokplicht worden ingetrokken", schrijft het ministerie. Op 31 december 2019 werd in Oost-Polen een uitbraak geconstateerd van de vogelgriep. Nadat in meerdere landen in Midden- en Oost-Europa het virus was uitgebroken, vroeg een deel van de pluimveesector om een ophokplicht. Maar zo’n ‘ingrijpende maatregel’ was in januari nog niet nodig, zei landbouwminister Carola Schouten toen.
Ze beloofde wel dat de experts vinger aan de pols zouden houden. Nu in Zuidwest-Duitsland het virus is gesignaleerd, is de kans dat Nederlands pluimvee door wilde vogels wordt besmet ‘iets hoger’, volgens de bewindsvrouw. Vandaar dat ze besloten heeft het pluimvee verplicht te laten ophokken.
Blij met besluit
Eind 2017 kondigde Schouten een ophokplicht af vanwege een vogelgriepuitbraak. De pluimveesector houdt in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo’n 100 miljoen kippen. Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij is blij met het besluit. Het is geen goed teken dat het risico mogelijk verhoogd is, maar het is goed dat het kabinet niet te lang afwacht.
„Van ons had het drie weken geleden al gemogen", zegt De Haan. Maar de brancheorganisatie is opgelucht dat de ophokplicht nog preventief is, en dat deze niet pas wordt aangekondigd na een uitbraak in Nederland. Ook hobbyboeren zouden er goed aan doen om hun kippen binnen te houden, vindt De Haan. „De economische impact voor de sector is heel groot als hier besmetting ontstaat."