Zo trotseer je het beste de kou tijdens de nieuwjaarsduik
Waar een groot deel van de Nederlanders op 1 januari brak in bed ligt, zijn er ook duizenden mensen die het koude weer en water trotseren tijdens de nieuwjaarsduik.
Die nieuwjaarsduik is niet vrij van gevaar, dus daarom heeft Reddingsbrigade Nederland een aantal tips op een rijtje gezet waarmee jij de nieuwjaarsduik weer overleeft.
De organisatie benadrukt dat er wat risico’s zitten aan de ‘duik’ in het koude water. Zo kan je een ‘cold shock response’ oftewel een koudeshock krijgen. Kenmerken daarvan zijn een verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie, paniek.
Wild duiken
Om dat te vermijden raadt Reddingsbrigade Nederland alle deelnemers aan om alleen deel te nemen aan goed georganiseerde nieuwjaarsduiken. „Ga niet ‘wild’ duiken", schrijft de organisatie.
Daarnaast tipt men alleen deel te nemen als je je fit voelt, je je goed moet voorbereiden, goed moet opwarmen voor je het water in gaat en je – naar traditie – een muts op moet zetten. Dat laatste is niet alleen voor de foto’s leuk, maar ook goed ter bescherming tegen de kou. Als je het normaal al snel koud hebt, kan je je ook nog insmeren met vaseline.
Het is geen wedstrijd! Probeer dan ook niet als langste in het water te blijven en ga er snel weer uit. Klaar met duiken? Droog je af en kleed je aan. En ga vervolgens voor een lekkere warme soep of chocomelk.