Meerderheid Tweede Kamer voor verbod gevaarlijk vuurwerk
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu een eind maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens oud en nieuw. Het aantal partijen dat achter een dergelijk verbod staat, groeit: dit is de eerste keer dat een meerderheid in de Tweede Kamer voor is.
Aanleiding voor de groeiende steun is de uit de hand gelopen jaarwisseling.
Voorstanders
Er is in de Kamer nu een nipte meerderheid van 76 zetels om vuurwerk verder te beperken. De partijen die voorstander zijn van het beëindigen van gevaarlijk vuurwerk zijn oppositiepartijen SP, Groenlinks, Partij voor de Dieren, 50 Plus, SGP, DENK en de eenmansfractie van Van Kooten-Arissen. Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie sluiten zich hierbij aan.
Regeringspartijen VVD en CDA zijn nog niet zo ver. Maar in die partijen is wel een discussie gaande. Prominente VVD’ers, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag en Jan van Zanen van Utrecht, roepen inmiddels op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.
De PvdA liet weten nu ook voorstander te zijn van een verbod op knalvuurwerk en gevaarlijk siervuurwerk. Als zo’n gedeeltelijk verbod niet werkt „sluiten we een totaalverbod op al het vuurwerk ook niet uit", schrijft Tweede Kamerlid Attje Kuiken maandag op de website van de partij. Voorheen was de PvdA voor „lokaal maatwerk" en inzetten op bestrijding van overlast, geweld en illegaal vuurwerk.
Ronald van Raak (SP) vindt dat in elk geval „gevaarlijk knalvuurwerk" verboden moet worden. De politiek moet gaan kijken „welke soorten vuurwerk er in de toekomst nog wel verkocht en afgestoken mogen worden, en welke soorten niet meer", schrijft hij op de website van de partij.
Steekproef
Uit een steekproef onder de zeshonderd leden van het netwerk binnen de VVD dat zich actief bezighoudt met vraagstukken op gebied van justitie en veiligheid, blijkt een grote meerderheid (87 procent) voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Een meerderheid (51 procent) van de ondervraagde leden is voor „een landelijk totaalverbod op de verkoop en het zelf afsteken van consumentenvuurwerk". De peiling wordt aan de VVD-fractie aangeboden „zodat zij deze kan meewegen in het bepalen van haar standpunt".