Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Het gaat ‘naar omstandigheden’ goed met kinderen Ruinerwold

De kinderen uit het gezin van Gerrit Jan van D. „maken het naar omstandigheden goed". Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd.

In Assen vindt dinsdag een eerste openbare zitting plaats in de strafzaak tegen Van D. en medeverdachte Josef B. Het tweetal wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen van Van D.

Geen aangifte

Het OM heeft tot nu toe niet kunnen spreken met Van D., wegens zijn ernstige gezondheidsproblemen. De kinderen heeft het OM wel gesproken. Zij krijgen de nodige zorg en hulp. Geen van hen heeft aangifte gedaan. Ze zijn in de rechtszaal aanwezig.

Toen de politie in oktober het bestaan van het gezin ontdekte, nadat een zoon zich had gemeld, gaven de kinderen (18 tot 25 jaar oud) aan dat ze niet waren opgesloten en uit vrije wil in de boerderij verbleven. Ze schrokken van de plotselinge commotie en wilden niet weg uit de boerderij. In eerste instantie durfden zij de agenten niet aan te kijken. De politie schakelde gespecialiseerd verhoorders in voor de eerste gesprekken met de kinderen in de boerderij.

De kinderen stonden bij ontdekking van het gezin in oktober niet ingeschreven in de basisadministratie. Dit is inmiddels wel gebeurd, meldde het OM.

Spreekrecht kinderen

Drie van de kinderen laten zich in het proces vertegenwoordigen door een advocaat. Zij wilde „uit respect van de wens van de kinderen om niets te zeggen" geen mededelingen doen. Mogelijk zullen een of meer kinderen gebruikmaken van hun spreekrecht tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Justitie beschuldigt Van D. ook van seksueel misbruik van twee van zijn oudere kinderen, een zoon en een dochter die niet in de boerderij woonden.

Heksenjacht

Medeverdachte Josef B. (58) ziet de zaak als een heksenjacht, vertelde hij dinsdag. „Als een mens in God gelooft, dan is dat toch zijn vrije beslissing?" Hij vindt dat de pers de zaak opblaast en er onzin over uitkraamt. „Ik heb niemand van zijn vrijheid beroofd."

Het Openbaar Ministerie verdenkt B. onder meer van betrokkenheid bij de jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen. B. was de officiële huurder van het pand en perceel. Hij werkte er dagelijks in de moestuin. Hij zou de religieuze opvattingen van Van D. hebben gedeeld. Volgens het OM was de man „het gezicht naar de buitenwereld", zodat Van D. en zijn kinderen onzichtbaar konden blijven. B. is geboren in Oostenrijk.

B.’s advocaat heeft de rechtbank gevraagd zijn cliënt vrij te laten, onder meer omdat er geen sprake geweest zou zijn van vrijheidsberoving.

Schets van rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B. /ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.