Waarom een kerstborrel goed voor je is
Het is weer die tijd van het jaar. December staat traditiegetrouw in het teken van de feestdagen. Thuis, met het kerstdiner en de jaarwisseling, maar ook op het werk. De kerstborrels zijn overal in volle gang.
Er is geen ontkomen aan: Jet van HR staat hapjes naar binnen te proppen terwijl Mimoen van de planning het ene na het andere drankje wegtikt. En moet je nu een kersttrui aan of juist heel chique gekleed gaan? Hoewel het het makkelijkste lijkt om de kerstborrel maar gewoon over te slaan, is het écht goed voor je om te gaan.
Borrels voor verbinding
„Een kerstborrel zorgt voor verbinding”, legt organisatiepsycholoog Aukje Nauta uit. „Wij mensen zijn van nature kuddedieren en hebben ongelooflijk veel behoefte aan verbinding. Op een kerstborrel met je collega’s praten zorgt ervoor dat je op een andere manier verbonden bent met collega’s dan alleen zakelijk en functioneel."
Sommige bedrijven pakken groots uit voor de borrel, terwijl andere het bij een kerstkoekje en koffie houden. Een echte richtlijn bestaat er niet, maar volgens Nauta is het het beste als de borrel zo informeel mogelijk verloopt: „Hoe informeler en vriendschappelijker het contact, hoe beter.” Een korte reflectie en vooruitblik zou volgens haar niet misstaan op een borrel. „En dan kan je het daarna alsnog op een zuipen zetten”, lacht ze.
Schaamteloos tanken
Want dat is meestal waar het op de kerstborrel op uitkomt: schaamteloos bier tanken. Een reden voor werknemers om dan ook ver weg te blijven van de gevreesde borrel, want hoe moet je je gedragen? Er zijn honderden etiquettedeskundigen die vertellen wat wel en niet mag op de borrel, maar Nauta kan er kort over zijn: „Wees gewoon jezelf op die borrel. Als jij een kersttrui aan wil, dan doe je dat. En als je gruwelt van kersttruien, kleed je dan als altijd.”
En ga dus ook vooral naar de borrel, want de bonding is belangrijk. „De informelere bonding is uiteindelijk heel belangrijk om dingen voor elkaar te krijgen”, legt Nauta uit. „Als je je collega’s alleen maar als productiemiddel ziet, kom je er niet. Op de werkvloer is sociale smeerolie heel belangrijk om zaken voor elkaar te krijgen en een kerstborrel is bij uitstek een moment van elkaar ontmoeten. Tijdens zo’n borrel krijg je begrip voor elkaar als persoon.”