Ruzie tijdens klimaattop in Madrid
Tijdens de klimaattop in Madrid is onenigheid ontstaan tussen vertegenwoordigers van deelnemende landen. Veel landen vinden dat de verklaring van Chili, het land dat de top organiseert, veel te mild is.
Ook vinden een aantal deelnemende landen dat grote landen te weinig verandering willen. Vooral landen met een sterke economie zijn tegen grote aanpassingen om klimaatverandering tegen te gaan.
„Als wetenschappers in de rij staan om ons te waarschuwen voor de afschuwelijke gevolgen van de stijgende uitstoot en schoolkinderen met miljoenen tegelijk de straat opgaan, dan is wat wij hier in Madrid doen het verraden van de mensen op de wereld", zei Keniaanse vertegenwoordiger Mohamed Adow zaterdag.
Akkoord blijft uit
De Europese Unie en een groep kleine eilandstaten willen dat er strengere klimaatmaatregelen worden genomen. Landen als China, India en Brazilië willen zich daar niet bij aansluiten, waardoor een akkoord uitblijft.
De top zou eigenlijk vrijdag eindigen, maar de deelnemers zijn het nog niet eens geworden over een akkoord. Daarom wordt er ook in het weekend nog vergaderd.
25.000 delegatieleden
De afgelopen weken onderhandelden zo’n 25.000 delegatieleden over het verdelen van de rekening van klimaatverandering en over het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook stond de wereldwijde handel in emissierechten, die het recht geven om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten, ter discussie.
De doelen staan al vast sinds de klimaatconferentie van Parijs van 2015. Landen beloofden zich ervoor te zullen inzetten de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad en maximaal 2 graden. Sindsdien gaat het vooral over de invulling. Want ondanks mooie voornemens neemt de hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer nog altijd toe, vooral doordat mensen fossiele brandstoffen blijven verstoken.