Kritiek op keuze Wie is de Mol voor China
Dit jaar reist het immer populaire Wie is de Mol af naar China. Maar niet iedereen vindt dat een goede keuze.
Cabaretier Erik van Muiswinkel heeft dinsdag kritiek geuit op de keuze van de programmamakers. „Het is geen gewoon land: in China worden mensenrechten op grote schaal geschonden en tegenstanders van het regime op grote schaal opgepakt en mishandeld. Maar AVROTROS gaat drie maanden lang vrolijk promotie lopen maken voor dat land", meldt Van Muiswinkel, die dinsdag op Twitter uithaalde naar de BN’er-hit.
Maar #wieisdemol en het #IOC gaan er vrolijk rondrennen. De meest geavanceerde en genadeloze politiestaat op de planeet…. maar daar hoef je niks van te merken, zo goed zijn ze. #chinesenachtmerries https://t.co/64dkVR2Iq8
— Erik van Muiswinkel (@erikvmuiswinkel) December 3, 2019
Amnesty sluit zich aan
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sluit zich aan bij de kritiek van de cabaretier: „We gaan AVROTROS natuurlijk niet verbieden om er programma’s te maken. Maar het zou op z’n minst gepast zijn als in het spelletjesprogramma ook enige aandacht wordt besteed aan de miljoenen Chinezen die gedwongen in heropvoedingskampen gevangen zitten.”
De zegsvrouw voegt eraan toe dat zij het ironisch vindt „dat een spel dat draait om bedrog en elkaar bespieden wordt opgenomen in een land waar de burgers 24 uur per dag door de overheid in de gaten worden gehouden".
AVROTROS laat in een reactie weten dat „het format Wie is de Mol? zich er niet voor leent om geopolitieke kwesties te behandelen". Een verdere toelichting op de redenen om China te kiezen als arena voor het populaire spel wil de omroep niet geven. Het nieuwe seizoen is begin 2020 bij de NPO te zien.