Internationale kritiek op ontknoping zaak Khashoggi
De ontknoping van het proces over de moord op journalist Jamal Khashoggi heeft geleid tot internationale kritiek. Die komt onder meer van Turkije en mensenrechtenorganisaties.
Zoon Salah Khashoggi schrijft op Twitter wel tevreden te zijn over de uitspraken.
Kritiek op Saudi-Arabië
Khashoggi werd in oktober vorig jaar gedood op het Saudische consulaat in Istanbul toen hij daar kwam om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post geregeld kritische columns over Saudi-Arabië. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.
In totaal waren in Saudi-Arabië elf mensen aangeklaagd. Vijf kregen de doodstraf en drie gevangenisstraffen. Twee topmedewerkers die nauwe banden hebben met de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman gingen vrijuit, onder wie topadviseur Saud al-Qahtani. De VS hebben hem in verband gebracht met de operatie waarbij de journalist is gedood.
Bedenkers gaan vrijuit
„Samenvattend: de moordenaars zijn schuldig en worden ter dood veroordeeld. Degenen achter de moord gaan niet alleen vrijuit, maar zijn nauwelijks in beeld gekomen tijdens het onderzoek en het proces", klaagt VN-rapporteur Agnes Callamard op Twitter. „Dit is het tegenovergestelde van rechtvaardigheid."
Ook uit andere hoeken klinkt kritiek. Turkije zegt dat belangrijke zaken niet zijn opgehelderd, zoals wat is gebeurd met het lichaam van de journalist. Secretaris-generaal Christophe Deloire van Reporters Without Borders (RWB) concludeert dat de terdoodveroordelingen gezien kunnen worden als een manier om „getuigen voor altijd het zwijgen op te leggen."
j) Bottom line: the hit-men are guilty, sentenced to death. The masterminds not only walk free. They have barely been touched by the investigation and the trial. That is the antithesis of Justice. It is a mockery.
— Agnes Callamard (@AgnesCallamard) December 23, 2019
Een schijnproces?
Ook de uitgever van The Washington Post reageert teleurgesteld. Fred Ryan schrijft dat het ‘complete gebrek aan transparantie en de weigering van de Saudische regering om samen te werken met onafhankelijkheid onderzoekers’ doet vermoeden dat een ‘schijnproces’ heeft plaatsgevonden.
De zoon van de vermoorde journalist laat een heel ander geluid horen. Salah Khashoggi twittert dat het ‘recht heeft gezegevierd’ en dat nabestaanden het volste vertrouwen hebben in het Saudische rechtssysteem.