Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Slachtoffers seksueel geweld moeten sneller hulp zoeken

Een nieuwe campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid moet zorgen dat slachtoffers van seksueel geweld sneller hulp zoeken.

Slachtoffers van seks tegen de wil zoeken vaak niet direct professionele hulp. Dat terwijl die wel zou moeten. Door met een psycholoog te praten, is de kans op een posttraumatische stress-stoornis kleiner. Ook is het beter mogelijk om dna-sporen van de dader te vinden. Daarnaast kunnen zwangerschappen en soa’s voorkomen worden.

Schaamte

Volgens de cijfers heeft 22 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen wel eens gedwongen seks gehad. Vaak is dit met een bekende. Veel mensen durven daar niet of niet direct over te praten, terwijl het juist belangrijk is om bespreekbaar te maken.

Van alle slachtoffers van seksueel geweld vertelt ongeveer 15 procent binnen 24 uur wat er is gebeurd. „Mensen schamen zich vaak en blijven zich machteloos voelen, omdat ze niks hebben gedaan”, vertelde psycholoog en initiatiefnemer van het Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic al eerder. „We kunnen psychische littekens en het ontwikkelen van het schuldgevoel voorkomen door er snel bij te zijn.” Ook als iemand je vertelt slachtoffer te zijn geworden, raadt Bicanic aan om te bellen. „En oordeel vooral niet. Mensen veroordelen zichzelf al genoeg. Blijf kalm, vraag wat je kunt doen en ben er gewoon.”

Ingrijpende ervaring

De campagne is bedoeld voor iedereen die een ongewenste en ingrijpende seksuele ervaring heeft gehad. Dat kan verkrachting zijn, maar ook andere vormen van seksueel misbruik. De campagne heet Wat kan mij helpen. Op de website worden verhalen van slachtoffers verteld. Ze leggen uit hoe professionele hulp ze heeft geholpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.