Grote zoekactie naar opvarenden van Vissersboot uit Urk
Er is een grote zoekactie aan de gang op de Noordzee ten westen van Texel. Vanaf een vissersboot uit Urk werd vanochtend om 05.45 uur een automatisch noodsignaal uitgezonden. Het schip lijkt gelokaliseerd, maar voor de levens van de twee opvarenden wordt gevreesd.
Het signaal kwam vanaf een noodbaken en wordt geactiveerd als dit in aanraking komt met het water. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een schip zinkt en de bemanning geen tijd heeft om zelf het signaal af te geven.
De boot hoogstwaarschijnlijk gelokaliseerd, maar is gezonken en ligt op de bodem. Volgens de Kustwacht kunnen de duikers door het slechte weer en te hoge golven niet het water in om definitief de bevestiging te krijgen dat het om de boot gaat. Ook kunnen ze onder water niet zoeken naar de opvarenden. De Kustwacht hoopt dat het weer in de loop van de dag verbetert, zodat de duikers het water in kunnen.
Mijnenjager https://t.co/cgEhGCV6iS. Makkum @kon_marine heeft met haar sonar op de positie gezocht en de viskotter hoogstwaarschijnlijk gelokaliseerd. Door het slechte weer kunnen ze niet met duikers zoeken. Andere eenheden zoeken nog in het gebied naar de opvarenden.
— Kustwacht Nederland (@Kustwacht_nl) November 28, 2019
Contact leggen
Het gaat om de UK-165 ‘Lummetje’ van het bedrijf J. Foppen. De Kustwacht heeft ook geprobeerd om contact te leggen met het schip, maar dat is niet gelukt.
Meerdere reddingsschepen en een helikopter zijn op zoek naar de opvarenden van de viskotter, dat zich vlak voor de kust van Texel bevond. Ook een mijnenjager van de Koninklijke Marine is aanwezig, de Zr. Ms. Makkum. Deze heeft sonarapparatuur en duikers aan boord. Met die sonar kunnen ze de bodem afspeuren.
Opvarenden
Ter plaatse hebben reddingswerkers een vlot aangetroffen en lichtjes van reddingsvesten, maar van de vissersboot zelf ontbreekt nog elk spoor. Op het vlot zijn geen opvarenden aangetroffen.
De boot had twee opvarenden. Gevreesd wordt voor hun leven. Eerder donderdag zei een woordvoerder van de Kustwacht dat het „aannemelijk is" dat het schip gezonken is.