Bewolking gooit roet in het eten: geen Mercurius te zien
Het was de bedoeling dat er maandag op meerdere plekken naar Mercurius kon worden gekeken, maar dat feestje gaat niet door. Door de slechte weersverwachtingen zal Mercurius niet of moeilijk te zien zijn. Sterrenwachten houden de deuren dicht.
Planeet Mercurius trekt maandag voor de zon langs en dat is behoorlijk bijzonder. De volgende keer dat de planeet op deze manier te zien is, is namelijk pas weer in 2032. Het was de bedoeling dat Mercurius in de loop van de middag met speciale telescopen te zien zou zijn. Mercurius is namelijk te klein om door een eclipsbril te zien en het is te gevaarlijk om met het blote oog naar de zon te kijken. Verschillende sterrenwachten zouden maandag de deuren openen, maar dat gaat dus niet door. Door de slechte weersverwachting zijn de evenementen afgelast.
Op één lijn
De zogeheten Mercuriusovergang begint om 13.36 uur. Mercurius is dan een klein stipje voor de zon. Om 16.53 uur gaat de zon onder, met Mercurius ervoor. De overgang eindigt onder de horizon.
Mercurius is de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Hij draait in slechts 88 dagen rond de zon. Elke 116 dagen staat Mercurius tussen de aarde en de zon in, maar meestal staat de planeet net boven of net onder de zon en is hij niet te zien. Af en toe staan de zon, Mercurius en de aarde wel precies op één lijn en dat is de Mercuriusovergang. De vorige keer was op 9 mei 2016, de eerstvolgende keer is op 13 november 2032.