We gooien steeds minder voedsel weg
Goed nieuws: we geven steeds minder voedsel een enkeltje naar de afvalbak. Vorig jaar belandde daar per persoon gemiddeld 34,3 kilo aan etenswaren in.
Nog steeds een schrikbarend cijfer, maar het is toch al 7 kilo minder dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van een driejaarlijks onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Vloeibaar voedsel
Ook het vloeibare voedsel wordt minder weggegooid: dat was 56 liter in 2016 en nu 45 liter. Minister Carola Schouten is tevreden met de afname, maar vindt dat we nog flink aan de bak moeten.
Vooral brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen moeten het ontgelden. Het onderzoek wordt sinds 2010 gedaan, toen werd er nog 29 procent meer voedsel weggegooid. Wereldwijd is afgesproken dat de verspilling in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2015.
Op data letten
Wie de grootste verspillers zijn? Dat zijn jongeren. Ouderen gaan een stuk zuiniger om met voedsel. Het Voedingscentrum tipt voor minder weggooien: onder meer om je voorraad goed te checken, je maaltijden te plannen, je eten op de goede plek te bewaren (zeg hallo tegen de diepvries!) en de houdbaarheidsdata goed in de gaten te houden.