Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Veehandelaar fraudeerde mogelijk bij keurmerk ‘Beter Leven’

Denk je verantwoordelijk bezig te zijn door vlees te kopen met het keurmerk ‘Beter Leven’, blijkt dit misschien toch niet te kloppen. Een Brabantse veehandelaar wordt er namelijk van verdacht te hebben gesjoemeld met certificaten. 

‘Beter Leven’ is een Nederlands keurmerk voor vlees, kip en eieren, gelanceerd door De Dierenbescherming. Door de mogelijke fraude, kwam het vlees van de veehandelaar onterecht in aanmerking voor de twee sterren van dit keurmerk. Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben onderzoek gedaan bij het bedrijf en administratie in beslag genomen.

Vervalsing transporttijd

De verdenking draait specifiek om het vervalsen van certificaten waarop transporttijd van levende dieren staat. Met de neppe papieren zou de Brabantse handelaar dan namelijk binnen de maximale tijd te kunnen blijven. Volgens de EU-wetgeving mogen dieren maximaal 24 uur worden vervoerd. Maar om twee sterren van ‘Beter Leven’ op je vlees te mogen plakken, moet een bedrijf aantonen dat deze reistijd onder de 10,5 uur is gebleven.

Volgens de NVWA levert de handelaar bij een langere reistijd twee certificaten aan veehouders voor wie hij dieren importeert: het echte certificaat én een vervalst exemplaar waarop een reistijd staat die onder de limiet van het keurmerk blijft.

De stichting ‘Beter Leven’-keurmerk laat weten het erg vervelend te vinden dat er is gefraudeerd. „We zijn tegelijkertijd wel heel blij dat de NVWA zo adequaat optreedt", vertelt woordvoerder Marjolijn van Oordt. „We hadden zelf ook een melding binnen gekregen van een controleur dat er iets verdachts aan de hand was. Die zag het officiële certificaat en dat de afstand die overbrugd was in de tijd die stond aangegeven, onmogelijk is. Zelfs met een snelle auto."

Voorkomen fraude

Om dergelijke fraude in de toekomst te voorkomen, is de meetmethodiek aangepast. Sinds 8 oktober zijn er op verzoek van de stichting ‘Beter Leven’-keurmerk maatregelen getroffen, waardoor controleurs voortaan in het systeem van de overheid, TRACES, mogen. Zo kunnen ze checken of ze met een vervalst of authentiek certificaat te maken hebben. In dit systeem staan de reistijden gedocumenteerd, die veetransporteurs aan de overheid moeten melden.

Over de precieze aard en omvang van de fraude, hoeveel dieren het betreft en waar het vlees precies is beland kan op dit moment geen duidelijkheid worden gegeven. Er moet eerst nader onderzoek worden gedaan. De NVWA voert dit opsporingsonderzoek onder leiding van het Functioneel Parket uit. De Dierenbescherming en de Stichting ‘Beter Leven’-keurmerk hebben hierin geen rol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.