‘Thomas Cook had geld tot oktober’
Op het moment van faillissement, had reis- en luchtvaartbedrijf Thomas Cook nog genoeg geld om het tot begin oktober uit te houden. Die conclusie trekt topman Peter Fankhauser in een getuigenis over het bankroet van het bedrijf, die is ingezien door Financial Times.
Terwijl hoteleigenaren en andere crediteuren nog vorderingen van een half miljard pond hadden uitstaan bij het 178 jaar oude reisimperium, waren de kasreserves teruggelopen tot net geen miljoen pond. Op bankrekeningen had Thomas Cook 31,2 miljoen pond staan. „Het bedrijf zal door zijn geld heen zijn op 4 oktober 2019, mogelijk eerder", verklaarde Fankhauser daarover.
Nijpende situatie
Na mislukte pogingen luchtvaartactiviteiten te verkopen, werd de situatie in de zomermaanden nijpend. Thomas Cook, zijn Chinese aandeelhouder Fosun en een groep schuldeisers tuigden daarop een reddingsplan op ter waarde van 900 miljoen pond. Later bleek er meer geld nodig te zijn, maar Fosun weigerde daarmee over de brug te komen.
Berichtgeving over financiële malaise zorgde er tegelijkertijd voor dat leveranciers vooruitbetaald wilden worden en er een „overweldigend aantal telefoontjes" binnenkwam van bezorgde klanten. Die vroegen onder andere om boekingen te schrappen. De zoektocht naar nieuw geld, onder andere bij de regering en hoteleigenaren, liep vorige week op niets uit met het faillissement tot gevolg.
Noodnummer
Telefoontjes komen op dit moment binnen bij een noodnummer van de organisatie. Voor reizigers van Thomas Cook Nederland en Neckermann is een speciaal noodnummer geopend dat dinsdag al zeker 500 keer is gebeld. Reisorganisatie TUI zette het noodnummer op voor garantiefonds SGR, nadat die stichting een melding van financieel onvermogen had gekregen van Thomas Cook Nederland.
Het merendeel van de bellers nam contact op omdat hoteliers of andere ondernemers een betaling van vakantiegangers eisten, laat een woordvoerder van reisorganisatie TUI weten. Het speciale telefoonnummer is bedoeld voor mensen die al op hun bestemming zijn en problemen hebben na het bankroet van het Britse moederbedrijf.
Duitse overheid te hulp
In Duitsland blijft Thomas Cook wel actief. De overheid schiet Condor, de Duitse luchtvaarttak van de Britse gigant, te hulp met een overbruggingskrediet van 380 miljoen euro.
Het krediet moet door de Europese Commissie nog worden getoetst aan de regels voor staatssteun. Zodra het krediet daarna beschikbaar komt, is het geldig voor zes maanden. De banen van „veel" van de 5000 medewerkers van Condor moeten hiermee volgens Teckentrup kunnen worden gered.
Definitieve oplossing
Met het overbruggingskrediet krijgt Condor nu de tijd op zoek te gaan naar een definitieve oplossing. De Duitse deelstaat Hesse, waar Condor is gevestigd, staat garant voor de helft van het krediet. Hesse benadrukt dat Condor moet werken aan een toekomst zonder Thomas Cook. Er zou al worden gesproken met overnamekandidaten.