MH17-verdachte Tsemach vrijgelaten door Oekraïne
Een gerechtshof in Oekraïne heeft MH17-verdachte Vladimir Tsemach vrijgelaten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vroeg Oekraïne onlangs nog Tsemach beschikbaar voor Nederland te houden bij het onderzoek naar de crash met de MH17.
Tsemach werd in juni opgepakt, veiligheidsdiensten in Oekraïne hadden hem geïdentificeerd als een voormalige commandant van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Hij zou leiding hebben gegeven aan een luchtverdedigingseenheid.
Het hof liet Tsemach op borgtocht vrij. Maar het onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de pro-Russische separatisten gaat door. Tsemach moet dus beschikbaar blijven voor Oekraïense justitie.
Gevangenenruil
Volgens PvdA-Europarlementariër Kati Piri is het is geen goed nieuws dat de MH17-verdachte op vrije voeten is. „Het klinkt alsof hij onderdeel kan worden van een gevangenenruil. Het is afwachten, ik hou mijn hart vast."
Op initiatief van Piri stuurden veertig PvdA-Europarlementariërs deze week een brief aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski om erop aan te dringen dat Tsemach niet aan Moskou wordt uitgeleverd als onderdeel van een door Moskou gewenste ruil.
„Dit beweegt de verkeerde kant op", zegt ze over de vrijlating van de oud-commandant van de pro-Russische separatisten. Volgens haar is dit eerder al gebeurd met een Russische journalist. Zij begrijpt wel de „moeilijke" positie waarin Oekraïne verkeert.
Nabestaanden
Bij de nabestaanden van de vlucht die in juli 2014 werd neergehaald heeft de vrijlating voor bezorgdheid en verwarring gezorgd. „Ik weet niet of het nu goed of slecht nieuws is. Dit is schaken op heel hoog niveau", reageerde Piet Ploeg, voorzitter stichting Vliegramp MH17.
„Het is onduidelijk of dit mogelijk te maken heeft met een gevangenenruil. Dat zou heel slecht zijn. En waar blijft hij nu hij is vrijgelaten? Ik ben er wel bezorgd over dat een belangrijke verdachte dan niet beschikbaar blijft voor het strafrechtelijke onderzoek van het internationaal justitieel onderzoeksteam (JIT). Het risico is groot dat hij dan niet voor de rechter zal verschijnen en dat is toch wat we allemaal willen."