Wetsvoorstel zorgt voor onrust in ziekenhuizen
Het plan om hbo- en mbo-verpleegkundigen in verschillende groepen in te delen, slaat de plank volgens ingewijden volledig mis.
Wetsvoorstel
Patiënten hebben niks aan het wetsvoorstel van minister Bruno Bruins van Medische Zorg om verpleegkundigen op de werkvloer in te delen in twee verschillende groepen. Armand Girbes, hoogleraar intensive care geneeskunde in het VUmc, ziet alleen maar nadelen. „Minister Bruins begrijpt niet hoe dit uitwerkt op de werkvloer óf hij luistert naar de verkeerde mensen", zegt Girbes in een interview met vakblad Zorgvisie.
Regieverpleegkundige
Bruins wil met de nieuwe wet BIG II twee registers voor verpleegkundigen maken, een voor hbo-opgeleide en een voor verpleegkundigen met een mbo-opleiding. Daarbij wordt voor voor de hbo’ers een nieuwe functie gecreëerd: ‘regieverpleegkundige’. Maar hbo-verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma hebben behaald, moeten zich laten bijscholen als ze regieverpleegkundige willen worden. Dat betekent dat mogelijk tienduizenden ervaren verpleegkundigen extra scholing zouden moeten gaan volgen.
Onrust in ziekenhuizen
Het wetsvoorstel leidde meteen tot grote onrust bij verpleegkundigen in ziekenhuizen. „De wet zorgt nu voor verdeeldheid op de werkvloer. Ik vind het onvoorstelbaar dat je een hele beroepsgroep zo koeioneert. Het plan is een paar jaar geleden bedacht. Maar nu jaag je er een hele groep verpleegkundigen mee weg", zegt Girbes. Het huidige systeem van bijscholen functioneert volgens hem ‘uitstekend’.
Aanvullende cursussen
Girbes begrijpt ook niet dat verpleegkundigen zo weinig steun krijgen van specialisten in het ziekenhuis. „Stel nu dat medisch specialisten die niet gepromoveerd zijn te horen krijgen dat ze hun vak niet meer mogen uitoefenen. Dat ze eerst aanvullende cursussen moeten doen. Dan zou het ziekenhuis te klein zijn. Specialisten en ziekenhuizen schitteren door afwezigheid in het publieke debat", zegt de hoogleraar tegen Zorgvisie.