‘Bindend quotum zorgt voor meer vrouwen in top’
De invoering van een bindend quotum vergroot het aandeel vrouwen aan de top, concluderen het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Maar het quotum is geen wondermiddel: het verhoogt niet de winstgevendheid van bedrijven of het aandeel vrouwen in het middenmanagement.
Dertig procent vrouwen
Wettelijk gezien moeten bedrijven streven naar minimaal 30 procent vrouwen in topposities. En alhoewel het aandeel topvrouwen bij de grootste 5000 bedrijven in Nederland is toegenomen van 4 procent naar 15 procent, is het streefcijfer nog niet in zicht. De stijging gebeurde over een periode van tien jaar.
Op dit moment zijn er nog geen sancties voor bedrijven die het streefcijfer niet halen, maar als die wél worden ingesteld leidt dit tot een snelle stijging van het aantal vrouwen in de top. Dat is goed voor de kansengelijkheid. Zo melden het CPB en het SCP.
Niet meer winst
Bedrijven met meer vrouwen op hoge posities draaien niet meer winst. Maar vrouwen zorgen wel voor andere gezichtspunten volgens de onderzoekers, en dat kan positief zijn. Daar staat echter tegenover dat de kans op conflicten over de te varen koers kan toenemen. Dat zou naar voren komen uit onderzoek in andere landen.
Hoe Nederland scoort in vergelijking met andere landen is overigens niet duidelijk. Er zijn geen eenduidige cijfers over, behalve over het relatief beperkte aantal bedrijven dat aan de beurs is genoteerd. Bij beursgenoteerde ondernemingen doet Nederland het bovengemiddeld.
Onder het gemiddelde
Wat betreft het aandeel vrouwen in managementfuncties over álle managementlagen zit Nederland echter onder het Europese gemiddelde. Om het aantal vrouwelijke managers op te krikken is volgens het CPB en het SCP aanvullend beleid nodig van de overheid en het bedrijfsleven. Het belangrijkste is dat bedrijven betrokkenheid tonen bij het verhogen van het aantal vrouwen en beleid hebben dat daarbij aansluit.