Meerderheid 10-jarigen heeft eigen mobiel
Het mobiele telefoonbezit onder de jeugd neemt almaar toe. Zo zouden kinderen van 14 jaar oud allemaal een eigen telefoon hebben, blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Van de kinderen vanaf 10 jaar bezit 54 procent een eigen mobiel. De stijgende lijn is met name opvallend onder jongeren vanaf 8 jaar. Want waar slechts één op de zes 7-jarigen een telefoon heeft, is dat onder 8-jarigen al bijna één op de drie.
Niet altijd een smartphone
Telecompaper kwam aan deze resultaten door aan de ouders en broers en zussen van 1700 kinderen te vragen naar het telefoongebruik van hun kroost. Duidelijk werd dat het telefoonbezit pakweg begint bij kinderen vanaf 5 jaar oud.
Het gaat overigens lang niet altijd om een smartphone, maar vaak om een oude Nokia of een speciaal voor kinderen ontworpen toestel. Volgens het AD is het in ieder geval duidelijk dat jongeren op steeds jongere leeftijd een eigen mobieltje krijgen.
Doorgeven aan familielid
De 17-en 18-jarigen van nu waren gemiddeld 13 jaar oud toen zij hun eerste mobieltje kregen. Dat wees een onderzoek uit 2017 uit, toen uitgevoerd door KPN.
Vaak is het zo dat ouders hun oude mobieltjes doorgeven aan hun kinderen. Eén op de vijf zou zijn oude telefoon aan een familielid doorgeven.