Ethiopiërs planten 220 miljoen(!) bomen in een dag
Boomplantdagen worden over de hele wereld georganiseerd, maar in het Oost-Afrikaanse land Ethiopië pakken ze het wel heel groots aan.
In het hele land zijn er maandag maar liefst 220 miljoen boomzaden in de grond geplant, hiermee breekt Ethiopië het wereldrecord van India van 50 miljoen bomen.
Today #Ethiopia is set in our attempt to break the world record together for a #GreenLegacy. The 12hr countdown has begun.
ዛሬ በነቂስ ወተን #አረንጓዴአሻራ አብረን እያኖርን የአለም ክብረ ወሰን ለመስበር እንተክላለን:: #PMOEthiopia pic.twitter.com/9yTbi2IUPb
— Office of the Prime Minister – Ethiopia (@PMEthiopia) July 29, 2019
Bomen tegen opwarming
De megaboomplantdag werd in mei officieel aangekondigd door premier Abiy Ahmed. Zijn doel is om Ethopië volledig te herbebossen om zo de vegetatie die de afgelopen eeuw verloren is gegaan te herstellen, dit plan is onderdeel van zijn zogenaamde Green Legacy-beleid, weet Africa News.
Maandag verzamelden hoogwaardigheidsbekleders van de VN, de Afrikaanse Unie en de Ethiopische regering zich bij de botanische tuinen in de hoofdstad Addis Ababa om ook hun bijdrage te leveren. Dit was ook meteen het startschot voor talloze initiatieven in de rest van het land om de miljoenen zaadjes in de grond te stoppen. Scholen, overheidsinstellingen en bedrijven gaven massaal gehoor aan de actie.
„Door het land groener te maken gaan wij de strijd aan tegen de klimaatverandering, beschermen we biodiversiteit en verbeteren wij ons nationale ecosysteem." zo laat Vera Songwe van de Economische Commissie voor Afrika weten. Songwe wil dit soort boomplantdagen graag vaker zien en moedigt andere landen dan ook aan om het voorbeeld van Ethiopië te volgen.
Super green. Ethiopia tries to break world record by planting 200million trees in one day. Ends up planting 350million. Ethiopia is determined to reclaim lost forests, which covered 35% of country in 1900 but only 4% of country in 2000. https://t.co/dx5I2vn9dh pic.twitter.com/TjBLbwyjZC
— James Hall (@hallaboutafrica) July 29, 2019
4 miljard bomen
Nou is 200 miljoen zaadjes in de grond een eerste stap, deze moeten echter nog wel uitgroeien tot volwassen gewassen. Het ministerie van Landbouw zal er in de komende jaren op toezien hoe het met de planten gaat. Op deze wijze willen ze in kaart brengen welke soorten het beste gedijen en hoe ze verzorgd worden door degenen die ze hebben geplant.
Bentele Benti, een buschauffeur uit Addis Ababa is blij met deze historische nationale boomplantdag. „Tijdens mijn werk rijd ik vaak dwars door het land heen. Ik heb de ontbossing van de afgelopen decennia met mijn eigen ogen zien gebeuren en het voelt heel frustrerend hoe glooiende bossen in een aantal jaren zijn verandert in brake stukken land,” vertelt hij tegen Xinhuanet.
Is het met deze 200 miljoen nieuwe bomen klaar? Nee nog lang niet. De Ethiopische regering wil op termijn maar liefst vier miljard bomen in het land hebben. Veel bos heeft het Oost-Afrikaanse land met 102 miljoen inwoners nu nog niet. Op dit moment bestaat slechts 3 procent van het landoppervlak uit bebost gebied, dat is een vergelijkbare grootte als Nederland. Dit was in 1900 nog 30 procent.