Studenten blij met schrappen omstreden rentestijging
Dat het plan om de rente die wordt betaald over een studieschuld niet langer te baseren op de lagere vijfjaarsrente maar op de hogere tienjaarsrente van tafel is, is met luid gejuich ontvangen door studentenorganisaties.
Toen vorig jaar bekend werd dat terugbetalers van een studieschuld in de toekomst wellicht meer rente moesten betalen, leidde dit tot veel weerstand bij onder meer het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).
Studenten kunnen opgelucht ademhalen. De renteverhoging is van de baan!🎉🎉 Ontzettend bedankt voor jullie handtekeningen, brieven en bemoedigende woorden. Hierdoor worden studenten niet nog 5.000 euro verder de schulden ingedrukt.
— Landelijke Studentenvakbond (@studentenbond) June 3, 2019
Gedroomde uitslag
Het Interstedelijk Studenten Overleg is dolblij dat de renteverhoging voor de studieleningen van de baan is. Het spreekt van een ‘gedroomde uitslag’. „Bijna een jaar lang gaven we forse kritiek, en deze is gehoord. Dit is een enorme overwinning voor studenten en de toegang tot onderwijs", zo vertelt voorzitter Tom van den Brink.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) springt ook een gat in de lucht: „We hebben het afgelopen jaar heel hard gestreden tegen de renteverhoging. Nu dit is gelukt kunnen studenten opgelucht adem halen, dit scheelt hen namelijk zo’n 5000 euro!", becijfert voorzitter Carline van Breugel. Het nieuwe besluit is volgens haar „een heel belangrijk signaal van de politiek naar studenten. Sinds het leenstelsel dwingen we studenten om schulden te maken, we gaan hen hier niet ook nog voor straffen met een hogere rente."
D66 en Duthler
Hoewel het plan al door Tweede Kamer was, werd een meerderheid behalen in de Eerste Kamer om de wet door te voeren bemoeilijkt. De Tweede Kamer, waar de regeringscoalitie de gelederen nog gesloten hield, stemde met de hakken over de sloot in.
Maar groen licht van de Eerste Kamer is uit zicht door het verzet van de afgesplitste VVD-senator Anne-Wil Duthler en de „grote zorgen" van D66. De senatoren van die partij hadden van hun partijcongres opdracht gekregen de renteverhoging tegen te houden.
Het kabinet wilde de rente op studieleningen vanaf volgend jaar baseren op de tienjaarsrente in plaats van de vijfjaarsrente. De hogere renteopbrengsten moesten ervoor zorgen dat het leenstelsel betaalbaar blijft en de schatkist tegen een stootje kan, betoogde D66-minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.
Studenten en de oppositie liepen de afgelopen tijd te hoop tegen de renteverhoging. Ook de achterbannen van regeringspartijen CDA en D66 roerden zich. Van Engelshoven is gezwicht voor de kritiek en legde de kwestie woensdag voor aan de ministerraad. Die heeft besloten het voorstel helemaal in te trekken.