‘Met modaal inkomen is rondkomen steeds lastiger’
Het hebben van een modaal inkomen is voor veel Nederlanders niet genoeg om makkelijk van rond te komen. Een grote groep huishoudens, die boven het niet-veel-maar-toereikend criterium van het Sociaal en Cultureel Planbureau zit, loopt bijna dagelijks tegen problemen aan.
Uit het onderzoek van RTL Nieuws zegt driekwart van de participanten meer moeite te hebben met rondkomen dan een jaar eerder. Op een oproep om ervaringen over armoede te delen, kreeg de zender binnen een paar dagen 3.000 reacties binnen.
Verhoging vaste lasten
Uit de reacties blijkt dat de verhoging van de vaste lasten voor velen het probleem is. Dingen als de zorgverzekering, energierekening en boodschappen zijn in het voorbije jaar (weer) duurder geworden. Verder zorgt de woningkrapte voor hogere woonlasten.
Roeland van Geus, lector armoede aan de Hogeschool van Amsterdam, noemt de resultaten uit het onderzoek zorgwekkend. „Je ziet dat het niet meer een probleem is van laagste inkomens”, zegt hij tegen RTL Nieuws. „Maar dit probleem strekt zich nu in sommige gevallen zelf uit tot modaal. Als je kijkt naar het besteedbaar inkomen, dus wat overblijft na de uitgaven van de vaste lasten dan komen ze heel dicht in de buurt van mensen die in armoede leven. En soms hebben ze het zelfs krapper.”
Niet te veel, niet te uitgebreid
„Het betekent dat je eigenlijk alleen nog maar je basisbehoeften kunt bevredigen", vervolgt Van Geus. „Dat je dus kunt eten, kunt drinken. Niet te veel, niet te uitgebreid. Je kunt niet uiteten of uitgebreid op vakantie, hoogstwaarschijnlijk kan je niet in een auto rondrijden. De dingen die twintig, dertig jaar geleden met een modaal inkomen nog heel normaal waren: die kunnen niet meer of alleen met heel veel moeite."