Festival voor de boeg? Bescherm je oren!
Hartstikke gaaf, zo’n heel festivalseizoen. Maar: pas op je oren. Permanente schade ligt op de loer.
In de zomermaanden gaat er geen weekend voorbij zonder dat we naar een tof festival kunnen. Op deze dagen moet je niet alleen goed voor jezelf zorgen door genoeg water te drinken en je in te smeren tegen de zon, ook je oren moet je beschermen. Teveel muziek kan er op lange termijn voor zorgen dat je over een paar jaar bijna geen muziek meer kúnt horen.
En die schade is permanent, legt product specialist bij Schoonenberg HoorSupport Jacques Verzijlbergen uit. „Dus hoe belangrijker je gehoor vindt, hoe belangrijker het dragen van goede gehoorbescherming is.” Zeker bij festivals, waar je toch vaak als muziekliefhebber heen gaat. Je hoeft niet direct doof te worden, maar kunt ook eindigen met een piep of ruis in je oor. Ook die kan permanent zijn.
Gebruik een muziekfilter
„Vanuit VeiligheidNL is het advies om bij vrijetijdsgeluid dat harder is dan 88 decibel, oordoppen met een muziekfilter te gebruiken. Op die manier kun je gehoorschade voorkomen”, vertelt Saskia Kloet, programmamanager Gezond Gehoor bij VeiligheidNL. „In een convenant met onder andere VeiligheidNL en verschillende grote partijen uit de muziekbranche, is voor festivals het maximum op 103 dB(A) vastgesteld. Bij dat volume raden we aan oordoppen te dragen die het geluid met 15 dB dempen.”
Waarom kan de muziek niet een paar tandjes zachter? “Het is niet reëel om te verwachten dat festivals onder de 88 dB blijven. Neem een gemiddelde kroeg waar een paar groepen aan het borrelen zijn en nog achtergrondmuziek aanstaat. Dan zit je al snel op 85 tot 90 dB. Naar een festival ga je om te genieten van de muziek. Als dat onder de 88 dB wordt gedraaid, vinden mensen dat niet altijd prettig, omdat de muziek dan overstemd kan worden door gepraat en ander achtergrondgeluid. Algemeen genomen is het geluidsniveau op festival dus hoger dan het veilige geluidsniveau.”
Goede pasvorm prettig
„Oordoppen op maat kosten rond de 120 euro, een investering die het meer dan waard is”, zegt Verzijlbergen. „Universele doppen zorgen voor een vervorming van het geluid. De muziekfilter in oordoppen op maat dempt het geluid gelijkmatig, waardoor je de kwaliteit behoudt. En je kunt elkaar ook nog gewoon verstaan.” Kloet tipt dat het voor de pasvorm ook prettig is. „Als de pasvorm niet goed is, ga je ze ook niet dragen omdat ze niet lekker zitten. Dan stel je je oren alsnog bloot aan te hard geluid.” Met goedkope doppen kun je experimenteren wat voor jou fijn zit. Verzijlbergen benoemt ook dat goede oordoppen voldoen aan een Europees keurmerk. „Bij maatwerk oordoppen wordt onder andere gekeken of de oordoppen niet lekken. Maatwerk is daarom toch altijd het beste, je hebt gegarandeerd een goede fitting – en dus geen lekkage -, omdat de doppen op jouw oren zijn gemaakt. Ook is het draagcomfort hoger, je hebt nergens onnodig druk.”
Geen herriestoppers
Ga je dit weekend naar een festival en heb je geen tijd meer om oordoppen op maat te laten maken? „Draag vooral niet van die gele herriestoppers van de drogist, maar ga op zoek naar universele oordoppen met muziekfilter”, tipt Kloet. Die vind je bij audiciens en sommige opticiens. „Oordoppen met muziekfilter die niet op maat zijn gemaakt, kun je al voor een euro of zeven krijgen.”