Druk op de weg, rustig in de trein naar Schiphol
De OV-vervoerders leggen vandaag het werk neer en dat zorgt al vroeg voor drukte op de weg. Mensen die normaal met het openbaar vervoer reizen, moeten een andere manier vinden om op hun plaats van bestemming te komen. Dat zorgde dinsdagochtend om kwart over zeven al voor 170 kilometer file op de rijkswegen, meldt Rijkswaterstaat.
Dat is „wat drukker dan anders op dit tijdstip van de dag, maar niet schrikbarend", aldus een woordvoerder. De ANWB, die het verkeer op rijkswegen en N-wegen meet, meldt rond 07.30 uur al 580 kilometer.
Langere files dan anders
Met name in de randstad, omgeving Rotterdam en Den Haag, en vanuit Brabant naar de randstad – denk aan de A2, A16 – is het druk, aldus de ANWB. „Alle dagelijkse files zijn wat langer dan anders." Volgens de woordvoerster valt de drukte op dit moment rond Amsterdam juist wel mee.
Rustig in de trein
In de treinen naar Schiphol is het vooralsnog rustig. De rechter dwong dit weekend af dat er elk kwartier een trein rijdt tussen Amsterdam en Schiphol, om de grootste chaos te voorkomen. Slechts enkele mensen wachten op de perrons 1 en 2 waar treinen vier keer per uur rijden naar Amsterdam en Hoofddorp. Ook in de voertuigen is het nog heel rustig.
Ook op Schiphol rustig
De meeste kaartjesautomaten op Schiphol Plaza zijn buiten werking of er hangt een briefje op dat er een ov-staking is. De perrons waar geen treinen rijden zijn afgesloten.
Enkele medewerkers van de NS zijn aanwezig om reizigers te informeren. Ook bij de taxistandplaatsen is het rustig.
Betere pensioenen
Vervoerders willen met de staking betere pensioenregelingen voor elkaar krijgen. Iedereen moet volgens de vakbonden op zijn 66e kunnen stoppen met werken en recht hebben op een goed pensioen, ook zzp’ers. De AOW moet meestijgen met de inflatie en de boete die werkgevers krijgen als een werknemer eerder stopt, moet van de baan.
AOW-leeftijd stijgt te snel
Ook andere Nederlanders vinden dat de AOW-leeftijd te snel stijgt, namelijk twee op de drie. Dat meldt vakbond CNV na onderzoek onder 2000 Nederlanders uitgevoerd door Maurice de Hond.
Bijna de helft van de ondervraagden is volgens CNV bang de pensioenleeftijd niet gezond te halen. Verder vinden negen op de tien van de geënquêteerden dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen mogen.
„Met de acties en stakingen willen we de minister onder druk zetten. We willen dat mensen op tijd met pensioen kunnen, juist ook degenen met een zwaar beroep", aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. Volgens hem steunt bijna twee derde van de ondervraagden de acties van de vakbonden voor een beter pensioen en neemt daarbij de OV-stakingen voor lief.