‘Zorg voor mensen met kanker stopt te vroeg’
Veel van de ruim 800.000 mensen die kanker overleefden, heeft nog altijd last van de gevolgen in het dagelijkse leven. Voor hun klachten worden deze patiënten vaak niet verwezen naar passende zorg, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Zij publiceren vrijdag samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een rapport over dit onderwerp. „Als de kanker is genezen, zijn veel patiënten niet ‘beter’. De zorg voor mensen met kanker stopt veelal te vroeg”, zegt IKNL-bestuurder Peter Huijgens.
Pijn, angst en depressie
Volgens het onderzoek heeft ongeveer een kwart van de patiënten last van ernstige vermoeidheid. Tien jaar na de diagnose is een op de vijf nog heel moe. Ex-patiënten hebben ook een groter risico op angst, depressie en pijnklachten.
Naast deze fysieke en mentale klachten, kunnen ook de financiële en maatschappelijke gevolgen groot zijn. Een derde van alle overlevers van kanker wordt niet geaccepteerd voor een hypotheek.
Zorgprofessionals, vertegenwoordigers van patiënten, onderzoekers en beleidsmakers werken aan een actieplan om de zorg voor gevolgen van kanker mee te nemen in de medische behandeling.