BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan
Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag.
Volgens hen zijn er concrete aanwijzingen dat het land opnieuw doelwit kan worden van terreuraanslagen. Deze grotere veiligheidsrisico’s gelden voor het hele land.
Dreiging
Volgens de Nederlandse overheid is er een aannemelijk risico dat voortvluchtige moslimfundamentalisten wraakacties beramen. Hierdoor is de situatie in het land bijzonder onvoorspelbaar. In Sri Lanka was tot voorheen ‘code geel’ van kracht, deze code staat voor veiligheidsrisico’s. Vanwege de recente ontwikkelingen is nu code oranje van kracht.
Nederlanders die op dit moment in het land zijn, wordt afgeraden om plekken waar veel mensen samenkomen te bezoeken. Hen wordt bovendien aangeraden om contact op te nemen met hun reisorganisatie en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
Ook de Britse overheid waarschuwde donderdagmiddag al voor de gevaren van reizen naar Sri Lanka, ook zij ontraden niet noodzakelijke bezoeken aan de getroffen eilandstaat.
Doden
Bij de aanslagen van afgelopen weekeinde kwamen honderden mensen om het leven. Het dodental is echter wel naar beneden bijgesteld. Er zijn ongeveer 100 minder fatale slachtoffers te betreuren dan de 359 die oorspronkelijk werden opgegeven. Dat zegt een hoge Sri Lankaanse functionaris.
,,Het kunnen er 250 of 260 zijn. Ik kan het niet precies zeggen. Er zijn zo veel lichaamsdelen en het is moeilijk om een exact cijfer te geven," aldus Anil Jasinghe, de directeur-generaal van de gezondheidsdiensten in Sri Lanka.
Onder de dodelijke slachtoffers van de zelfmoordaanslagen zitten tientallen buitenlanders, onder wie drie Nederlanders. Er liggen nog honderden gewonden in ziekenhuizen. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben een avondklok van 22.00 uur tot 04.00 uur ingesteld en zijn op zoek naar meer daders.