Bevriezingsletsel soms gevolg ‘onschuldig’ lachgas
Als je er verantwoord mee omgaat, lijkt lachgas soms zo onschuldig. Helaas is dat niet het geval. De afgelopen weken liepen 14 mensen verwondingen op die overeen komen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. De oorzaak van het letsel is het gebruik van lachgas.
Het gebruik van de partydrug heeft de afgelopen weken dus meerdere malen gezorgd voor letsel, bevriezingsletsel in dit geval. Reden voor de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam om alarm te slaan.
Bevriezingsgevaar
„Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk ‘onschuldige’ lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel", stelt Ymke Lucas, die als arts verbonden is aan het Brandwondencentrum Rotterdam. Volgens hem zijn hier al meerdere patiënten binnengebracht die verwondingen hadden aan de benen.
De reden dat mensen letsel oplopen, is de korte roes die de pijngrens verhoogt. Daardoor hebben mensen niet door hoe koud de tank waar het lachgas uitkomt wordt. „Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Na het inademen van het lachgas raakt men tijdelijk in een korte sterke roes en ligt de pijngrens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt."
Korte roes
De partydrug wordt vaak geïnhaleerd via een ballonnetje. Het veroorzaakt een korte roes waarin de omgeving er anders uitziet en klinkt en waar iemand lacherig van kan worden, daar komt ook de naam lachgas vandaan. De officiële naam van het stofje is distikstofmonoxide (N2O).
Lachgas was niet altijd een partydrug, van oorsprong is het een pijnstiller en narcosemiddel. In de medische wereld wordt distikstofmonoxide daar ook nog steeds voor gebruikt.