‘Misschien blijkt Trump wel een visionair te zijn’
Een soort herdoorbraak werd het voor Greg Shapiro, toen hij ruim twee jaar geleden voor Zondag Met Lubach het inmiddels wereldberoemde The Netherlands Second-filmpje insprak. De Nederlands-Amerikaanse komiek gebruikt zijn imitatie van de president van de Verenigde Staten nu dagelijks voor zijn eigen show The Madness Of King Donald, waarmee hij door Nederland toert.
The Madness Of King Donald. Die titel doet vermoeden dat het een eenzijdige show is, waar supporters en sympathisanten van de Trump niks te zoeken hebben. Toch hoopt Shapiro dat ze niet wegblijven. „Ik heet je van harte welkom. Er is de kans om iets uit de zaal te roepen, een beetje als een debat eigenlijk. Ik had van de week in Winschoten iemand die na afloop zei: ‘Ik kwam hier met mijn vrienden want zij zijn Trump-haters, maar ik vind dat hij wel degelijk wat ideeën heeft die het waard zijn om naar te luisteren. Het is te makkelijk om hem gewoon belachelijk te maken.’”
Valkuil
„Dat is direct een soort valkuil voor mij”, geeft Shapiro toe. „Ik probeer mijn politieke voorkeur niet weg te stoppen. Ik heb zelf gestudeerd aan de Northwestern University in Chicago. Zij staan bekend om de uitspraak: ‘State your bias.’ Vertel over je vooringenomenheid. Er bestaat niet iets zoals pure objectiviteit en iedereen heeft zijn eigen manier van waarnemen. Ik probeer daarom ook een dialoog te hebben in mijn show.”
En dat niet iedereen dat even goed probeert, zag Shapiro onlangs in het inmiddels beroemde niet uitgezonden interview van FOX News-journalist Tucker Carlson met de Nederlandse historicus Rutger Bregman. „Ik zat dat te kijken en dacht bij mezelf: ‘Wauw Rutger, je hebt zojuist iets heel unieks gedaan. Ik voelde sympathie voor Tucker Carlson, ook al was het maar één moment.’ Rutger was zo zelfgenoegzaam en prekerig. Hij liet mij even die sympathie voor Carlson voelen, totdat ik hem hoorde roepen: ‘I want to say to you — why don’t you go fuck yourself!’ Dat ik die sympathie voelde, heb ik even had ook op Facebook gezet en toen kreeg ik van heel veel Amerikaanse vrienden te horen: ‘Dat kan je echt niet zeggen.’ Wij kunnen blijkbaar geen tegengeluiden verdragen binnen ons eigen linkse kamp. Dat vind ik een probleem. Op links hebben we alle vooringenomenheid geëlimineerd, behalve die van hen die het niet met ons eens zijn.”
Gouden tijd
„Als comedian moet ik toegeven dat het een gouden tijd voor ons is. Je had vorige week de jaarlijkse Republikeinse conferentie en elk jaar wordt het weer een beetje gekker. Dan vertelt hij dingen over windenergie en de Democraten. Soms moet ik zijn woorden gewoon voorlezen met een Trump-stem. Dan zeggen mensen: ‘Dat heb je geniaal bedacht.’ Nee, dat zei Trump zelf. Letterlijk! Maar misschien zitten we er wel helemaal naast en blijkt hij straks een visionair te zijn geweest.” Shapiro wijst daarvoor naar het verleden. „Vroeger toen Columbus zei: ‘Ik ga met een boot naar India varen, maar ik doe het door helemaal de verkeerde kant op te gaan.’ Toen moet iedereen hem ook volledig voor gek hebben verklaard. Hij ontdekte uiteindelijk een prachtig continent en in Amerika hebben ze nu een feestdag naar hem vernoemd.”
Rechts geluid
In de Verenigde Staten zijn er tal van comedyprogramma’s die gretig gebruiken maken van fragmenten met Donald Trump. John Oliver, Seth Meyers, Steven Colbert, Trevor Noah en nog een paar zijn echter allemaal links georiënteerd. Vanuit de rechtse hoek zijn er weinig tegenhangers. „Ik weet niet waardoor dat komt. Er zijn wel pogingen gedaan door rechtse comedians. Je kan een Dennis Miller noemen. Hij maakt wel grappen over de linkse politici. Maar ze doen het meer op de radio denk ik en niet zozeer op televisie.” Shapiro ziet een ander soort humor bij de rechtse tegenhangers. „Het is meer punching down. Ik moest een keer optreden voor de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. Na afloop kreeg ik te horen dat het heel eenzijdig was en dat ik geen grappen had gemaakt over Hillary Clinton. Toen dacht ik: ‘Hillary is toch niet meer relevant. Ze was de verliezer.’ Zelf vind ik punching down niet zo grappig, dat is zo snel achterhaald. Maar misschien snap ik het gewoon niet.”
In het Nederlandland komt Shapiro – mogelijk dankzij de naam van zijn show – toch vooral tegenstanders van Trump tegen. „Ik was heel benieuwd, toen ik wat meer het land in ging. De eerste previews waren in de Randstad. Amsterdam, Utrecht, Den Haag. Toen ging ik een week geleden ineens naar het theaterweekend Zevenaar. Dat was niet zozeer een verschil in humor, maar wel in stijl. De mensen komen meer naar je met het idee dat ze naar cabaret gaan kijken. Ik moet dan zorgen dat ik het publiek zo ver krijg om met mij mee te gaan. Wat overal in het land geldt, is dat het publiek goed geïnformeerd is. Ik verbaas me nog steeds hoeveel Nederlanders er op de hoogte zijn van het nieuws in de Verenigde Staten. Niet alleen over Trump, maar ook over de Democraten. Zo zijn meer mensen bezig met de verkiezingen van 2020 in Amerika, dan met de provinciale Staten en zeker dan met de Europese verkiezingen.”