Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 1 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Het is 1 maart: zo overleef je in belastingland

Het is 1 maart en dat betekent dat de zware deuren van het abstracte kasteel dat zich ‘De Belastingdienst’ noemt openen. Het volk mag naar binnen om te komen vertellen wat er in 2018 zoal zijn portemonnee is ingekomen en uitgegaan.

Sommigen doen een vreugdedansje en anderen struinen last minute vol stress heel Google af naar een goede boekhouder. Je kan er hoe dan ook niet omheen: vanaf 1 maart worden 8 miljoen Nederlanders opgeroepen om belastingaangifte doen. Vorig jaar vulden 400.000 mensen de aangifte meteen op de eerste dag in. Het was voor het eerst dat de Belastingdienst te maken kreeg met zo’n stortvloed aan aangiftes op dag één.

Drukte op de site

Waarschijnlijk zullen ook vandaag veel mensen de site bezoeken. De ervaring leert dat de website daardoor weleens onbereikbaar is en de telefoon roodgloeiend staat. De Belastingdienst is hierop voorbereid. „Vorig jaar hadden we een recordaantal aangiftes op de eerste dag”, legt een woordvoerder uit. „Alhoewel we niet kunnen voorspellen hoeveel mensen er dit jaar direct aangifte gaan doen, zijn we wel voorbereid op deze aantallen.”

De Belastingdienst probeert wachtrijen aan de telefoon te voorkomen. Ze hebben niet alleen nieuwe mensen aangenomen, maar deze mensen ook specifiek getraind op onderwerpen waar veel vragen over zijn.

Op hoop van zegen

Het invullen van de belastingaangifte doen we vaak toch een beetje ‘op hoop van zegen’, zolang je er niets over hoort ‘zal het wel kloppen’. Om het invullen makkelijker te maken en foutjes te voorkomen, vult de Belastingdienst zelf al veel gegevens voor je in. Check die ingevulde gegevens wel goed. Pak je jaaropgave van je werkgever erbij en kijk of het bedrag dat ingevuld staat als loon ook echt jouw loon is.

Volgens de Consumentenbond laat ongeveer 40 procent van de mensen hun belastingaangifte weleens over aan een adviseur, ook als de aangifte zo simpel is dat dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Ongeveer net zoveel mensen zeggen het zelf gewoon niet te kunnen, omdat ze bijvoorbeeld ‘financieel heel ondeskundig’ zijn. Of ze vinden dat het invullen niet te doen is, omdat de Belastingdienst slecht te bereiken is. Meer dan de helft is bang belastingvoordeel te laten liggen.

Slaatje uit slaan

Een reële angst, want in dit half ingevulde multiple choice examen, mag je van alles aftrekken van je belastbare inkomen. Daardoor betaal je dus minder belasting. Voor een volledig overzicht van wat jij in jouw situatie mag aftrekken, kun je het best even online kijken, maar het gaat bijvoorbeeld om kosten die je maakt voor je studie, reizen of alimentatie.

Studiekosten
Als je een studie volgt en daarvoor dus kosten maakt, kan je die aftrekken. Denk hierbij aan lesgeld of examengeld, maar ook aan scharen en hamers als de opleiding jou verplicht om die aan te schaffen. Wat je niet kan aftrekken zijn kosten voor bijvoorbeeld je huis in de studentenstad of alle pizza’s die je ’s avonds op je kamer eet. Vanaf 2013 zijn ook de kosten voor je computer of tablet niet meer aftrekbaar.

Reiskosten
Als je in loondienst bent en je reist met het openbaar vervoer van huis naar je werk en terug, dan is er een kans dat je die kosten mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet de enkele reis langer zijn dan 10 kilometer en moet je per week minimaal 1 dag of meer naar je werk reizen. Hoeveel reiskosten je in rekening mag brengen, hangt af van de afstand en het aantal dagen per week.

Alimentatie
Als je gescheiden bent en je ex-partner partneralimentatie betaalt zodat hij/zij of de kinderen geen gat in de begroting hebben, kan je deze aftrekken van de inkomstenbelasting. Het gaat dan om betalingen die standaard om een bepaalde periode terugkomen – bijvoorbeeld een maandelijks bedrag – en losse aanvullingen daarop.

Geld terug

Als je alles hebt ingevuld bij de Belastingdienst, krijg je vanzelf bericht of je geld terugkrijgt of bij moet betalen. Op het betalen en terugkrijgen is wel een uitzondering. Blijkt dat jij minder dan 15 euro terugkrijgt van de Belastingdienst? Dan krijg je het niet. Als je minder dan 45 euro moet terugbetalen, dan hoeft dat ook niet.

Het invullen van de belastingaangifte kan vanaf 1 maart tot en met 1 mei. Vul je de aangifte voor 1 april in? Dan weet je voor 1 juli of je nog wat bij moet betalen of geld terugkrijgt. Ben je verplicht aangifte te doen en doe je het niet of te laat, dan kan je een boete krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.