Amsterdamse politici willen sluiting school
Na de brief waarin de minister van Justitie en Veiligheid, de AIVD en de NCTV waarschuwen voor de banden van het Cornelius Haga Lyceum en een terroristische groepering, pleiten Amsterdamse politici in de gemeenteraad voor sluiting van de school.
„De gemeente moet de school direct sluiten, aanmeldingen stoppen en diepgravend onderzoek doen. Met kinderen neem je geen risico”, schrijft VVD-raadslid Marianne Poot op Twitter.
Alles op alles
Ze reageert hiermee op een waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verontrustende signalen heeft gekregen van de AIVD over het beïnvloeden van leerlingen op de school in Nieuw-West.
Helemaal eens. School moet sluiten en aanmeldingen moeten gestopt worden. Met kinderen neem je geen risico. Volgende week debat in #raad020 https://t.co/nPzd39rhde
— Marianne Poot (@MariannePoot) March 7, 2019
Ook Annabel Nanninga van Forum voor Democratie in de hoofdstad wil dat burgemeester Femke Halsema en onderwijswethouder Marjolein Moorman „alles op alles” zetten om de school te sluiten. „Via ‘Den Haag’, via de inspectie, de tent moet dicht en buitenlandse geldstromen & subsidies allemaal opnieuw onder de loep en op de schop”, schrijft ze in een reactie.
School die we niet willen
Fractievoorzitter Mourad Taimounti van DENK Amsterdam wil niet dat de kinderen gevaar lopen, maar zegt zich te verbazen dat andere partijen al zeggen dat ze de school willen sluiten. „De noodzaak van het onderwijs is er en islamitisch onderwijs blijkt uit onderzoek het best scorende onderwijs te zijn.”
„De school die we niet wilden: velen in de samenleving niet, de politiek niet, de Amsterdamse islamitische basisscholen niet (zij waarschuwden)”, zegt de Amsterdamse SP-fractievoorzitter Erik Flentge. „Maar die kwam, omdat wetten dat toestaan. De onderste steen moet boven. Wij kunnen en mogen onze jongeren hier nooit aan blootstellen.” De raad spreekt volgende week over de situatie.
School sluiten niet zo makkelijk
De enige instantie met de bevoegdheid om een school te sluiten is de Onderwijsinspectie. Als die vaststelt dat de onderwijskwaliteit onder de maat is, dan krijgt de school een herstelopdracht. Verbetert het onderwijs niet, dan kan Onderwijsinspectie de bekostiging intrekken. Scholen krijgen het meeste geld van het Rijk, gevolgd door de gemeente. Ook die kan haar geldstroom stoppen.
De regels gelden vooral voor openbare scholen. Gaat het om bijzonder onderwijs, zoals scholen op gelovige grondslag, dan hoeft het beëindigen van de overheidssubsidie niet te betekenen dat de school dichtgaat. Zo’n school zou ook op eigen financiële kracht kunnen doorgaan.