Zo verleid je je geliefde met een romantisch gedicht
Donderdag is het Valentijnsdag. Hoewel sommigen het te commercieel vinden, is het natuurlijk nooit verkeerd om even stil te staan bij de liefde die je voelt voor de ander. Maar hoe doe je dat? Hoe druk je jezelf uit in tekst, hoe schrijf je het ultieme Valentijnsgedicht?
Dichter Kroes Kroes weet als geen ander hoe je dat aanpakt. Al jaren gaat hij de straat op om gedichten voor voorbijgangers te schrijven. De auteur van de onlangs verschenen dichtbundel Liefjes van een straatdichter legt uit hoe je je liefde verrast met tekst.
De eerste stap: hoe begin je met schrijven?
„Da’s lastig om uit te leggen”, vindt Kroes. Zelf houdt hij er namelijk een heel proces op na. Voor het schrijven van zijn eerste dichtbundel, moest hij soms wel een uur voor een gedicht uittrekken. „Ook als het eigenlijk maar vier zinnen bevatte.” Want dat dichten, dat gaat – helaas – niet vanzelf. Voor Kroes geldt dat hij eigenlijk altijd wel om zich heen kijkt. „Ik zie iets en dan denk ik ‘hee dat is tof om over te schrijven’.” Bijvoorbeeld – hoe niet voor de hand liggende het ook klinkt – papier maché. „Dat vind ik iets aaibaars en lieflijks.”
En dat past dan weer precies in het straatje van de dichtbundel, die Kroes ook omschrijft als lieflijk, aaibaar en zacht. Niet per se de woorden waarmee je een gedicht zou definiëren. „Ik wilde iets maken wat een cadeautje voor anderen zou zijn. Iets moois, waar anderen zich in zouden kunnen herkennen.” Zijn bundel draait om geluksmomentjes. „Mijn gedichten gaan over mijn leefomgeving, de nostalgie en ik hoop vooral dat lezers mijn geluksmomentjes ook voelen tijdens het lezen. Dat ik die aan hen mee kan geven.” Als je dat over weet te brengen in je gedicht, dan heb je wel iets goeds op papier gekregen.
En dat is natuurlijk wat we willen bereiken met dit ultieme Valentijnsgedicht. De liefde die we voelen overbrengen en ons geluk delen met onze partner. „Een geluksmomentje om te geven.”
Over wát schrijf je?
„Kijk naar de verschillende thema’s”, begint Kroes. „Wat hebben jullie samen gedaan, wat definieert jullie? Staan er voorwerpen in huis die symbool staan voor jullie liefde of is er iets wat jullie meegemaakt hebben, dat jullie relatie maakt tot wat het nu is?” Dat zijn volgens Kroes de dingen die je in zo’n gedicht wilt benoemen. „Om het gedicht Weet dat als voorbeeld te nemen: daar zit liefde in, daar zitten de objecten in die binnen de liefde een rol hebben en het gaat over de toekomst, terwijl het ook iets nostalgisch heeft. Het gedicht geeft de relatie tussen twee mensen weer die samen stokoud worden.”
Heb je de thema’s in je hoofd? Mooi. Houd dat zeker in je achterhoofd, want die wil je behandelen in je gedicht. Denk dan eens na over welke woorden je wil gebruiken en wat voor ritme je gaat handhaven. „Bij papier-maché begon ik met dat ik het leuk vond om te schrijven over origami en papier-maché”, vertelt Kroes. „Maar vaak begin je ook gewoon vanuit een gedachtegang. In een ideale setting kun je dat koppelen.”
Dit klinkt misschien nog wat vaag; maar stel dat je geliefde heel erg van schrijven houdt. „Dan zie je bijvoorbeeld een veer liggen, die dan weer voor het schrijven kan staan. Op die manier koppel je objecten aan thema’s.” En met die veer kan vervolgens weer over een rug gekriebeld worden, waardoor je weer een overgang te pakken hebt.
Kroes waarschuwt er wel voor de thema’s niet te groot te maken, „dan is het namelijk niet meer persoonlijk”. De kunst van het perfecte Valentijnsgedicht ligt in het aan elkaar rijgen van de eerder gekozen thema’s. „Als je dat lukt, ben je er al bijna.”
En dan nu het schrijven..
Gefeliciteerd, je bent nu bij de laatste stap beland: het daadwerkelijke iets op papier krijgen. „Begin bij het begin”, raadt Kroes aan. „Waar hebben jullie elkaar leren kennen? Herinneringen vind je op plekken waar je samen was, ze zijn ook verweven met objecten en dingen die iemand altijd zegt. Vind die geluksmomentjes en neem dat mee.”
Zoom vervolgens in. „Het beeld is belangrijk. Show don’t tell”, haalt Kroes de eeuwenoude schrijf-regel aan. „En maak er een verhaal van.” Als voorbeeld geeft hij de volgende zin, gebaseerd op het samen naar de Efteling gaan; ‘We klikten loopings aan onze sleutelhanger – een mooie herinnering.’
En misschien nog wel de belangrijkste tip van allen: „Zeg ergens dat je enorm veel van je lief houdt.”