Warme weer lokt teek te vroeg uit z’n holletje
Het weer is in de war. Waar de ijspegels vorig jaar aan het dak hingen, werd dinsdag de heetste februaridag ooit (18,4 graden) gemeten. Fijn die gele rakker, maar de temperatuur zorgt er ook voor dat de teek zich te vroeg laat zien. Het bloeddorstige beestje vindt met gemak zijn weg naar de mens. „Ik eindigde met een hysterisch zoontje, waarbij ik alleen het lijfje van de teek eruit heb kunnen halen."
Het zoontje (2) van Nicky Verkaik liep afgelopen week een teek op. „Thomas was in de bosjes gaan spelen en toen hij terugkwam had hij een teek op z’n achterhoofd", vertelt ze. „Ik heb al heel wat teken uit mijn hond geplukt, dus ik weet gelukkig precies hoe het werkt." Toch bleek dit niet zo makkelijk als ze dacht. „Uiteindelijk moesten we naar het ziekenhuis om het hoofdje van de teek te laten verwijderen. Nu moeten we opletten dat er geen kringen ontstaan."
Alert bij boswandeling
Volgens de Natuurkalender van Nature Today is het aantal meldingen van tekenbeten uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Om zeker te weten of er in februari echt teken te vinden waren, zijn de deskundigen met netten het bos in gegaan. Al na tien meter kwamen zij het eerste vervelende beestje tegen. Daar kwamen er nog 80 bij. Zij waarschuwt er dan ook voor om extra alert te zijn zodra je een (bos)wandeling maakt.
Spot je toch een teek? Dan raadt het RIVM aan om de teek zo snel mogelijk weg te halen en geen middelen zoals alcohol, jodium, olie of zeep te gebruiken vóór de teek is verwijderd. Onderneem de volgende stappen:
1. Pak de vervelende klier met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem eruit. Let op! Doe dit extra voorzichtig, want als je zijn lijf beschadigt kan het zijn dat de griezel zijn maaginhoud leegt in het lichaam van de mens, waardoor besmetting sneller op de loer ligt. Als er een stukje van de kop achterblijft geen paniek, dit is ongevaarlijk en komt er vanzelf weer uit.
2. Ontsmet de plek met jodium of 70% alcohol.
3. Vergeet tot slot niet de datum en de plaats van het lichaam te noteren.
Ziekte van Lyme
Jaarlijks worden er ruim een miljoen mensen gebeten door een teek. Per honderd mensen krijgen ongeveer twee ervan de ziekte van Lyme, wat maakt dat er 27 duizend (tijdelijke) Lymepatiënten per jaar bijkomen. Bij een grote groep verdwijnt de Lyme na behandeling, maar bij 54 wordt dit chronisch. Blijkt uit cijfers van het RIVM.
Zo ook bij Noa Lindelauf (21) zij kreeg twee jaar geleden de ziekte van Lyme, nadat de arts het te laat constateerde.
„Hij dacht dat ik een allergische reactie had nadat ik zes tekenbeten opliep in het bos”, vertelt ze. „Er wordt te laks over gedaan. Artsen zien de ernst van tekenbeten niet in.”
Met ernstige gezondheidsklachten tot gevolg. „Ik heb er een hersenbeschadiging aan over gehouden, waardoor ik verstoord waarneem”, zegt ze. „Ik filter prikkels niet goed en hierdoor kan ik ook niet goed tegen licht. Blaadjes aan de boom zijn al een te heftige prikkel. Verder heb ik last van ernstige vermoeidheid, gewrichtspijn, migraine en zenuwpijnen.”
Vanwege de weinig kennis en behandeling in Nederland, wijkt Lindelauf uit naar het buitenland. Om dit te kunnen bekostigen is ze een crowdfundingsactie (My fight against Lyme) gestart. „Ik wacht op de testuitslagen van een arts in Brussel, waardoor medicatie misschien ingespoten kan worden", vertelt ze. En in Amerika kunnen ze meer behandelingen aanbieden betreffende mijn zicht", vertelt ze. „Daar hebben ze bepaalde revalidatietrajecten waarbij er delen van je hersenen getraind worden en je weer beter kan functioneren."
Zelf steekt ze al haar tijd in onderzoek doen. „Ik had een rijk sociaal gevuld leven, maar raakte compleet geïsoleerd", zegt ze. „Ik wil zo graag meer betekenen voor lotgenoten en ook een stem zijn namens hen." Ze heeft dan ook één grote wens. „Ik hoop dat ik ooit weer kan schrijven", vertelt ze. „Ik grijp alles aan om vooruit te komen. Er is zoveel moois in het leven. Ik geef niet op."
Egels dupe van warmte
Niet alleen de teek, maar ook de egel wordt te vroeg actief. Terwijl de teek profiteert van zijn vroege ontwaking, is dit voor het stekelige beestje een regelrechte ramp. „75 procent van de egels overleeft de winterslaap niet", vertelt Jenny Kleve, directeur van stichting Egelbescherming Nederland. „De jonge egels hebben nog geen regelmaat en laten zich leiden door de omgeving. Hierdoor worden ze te vroeg wakker, gaan zwerven, vinden geen voedsel en gaan dood." Ook in de zomer was dit een groot probleem. „Vanwege de extreme hitte en droogte, kropen insecten heel diep onder de grond. Vervolgens kan de egel er dan niet bij, heeft geen voedsel en gaat dood."
Bijvoeren zou volgens haar dan ook de norm moeten zijn. „Ik zeg al jaren dat egels, net als vogels, bijgevoerd moeten worden", zegt ze. „Dit kan gewoon met kattenvoer en water, maar absoluut geen melk geven hoor. Overigens geldt dit alleen voor de egels die vanaf eind april worden gevonden. Egels die nu gevonden worden, moeten direct naar de opvang."
Kleve heeft het nu al druk met het verzorgen van de beestjes. „Normaal krijgen wij in de maanden januari en februari enkele egels binnen", vertelt Jenny Kleve, directeur van stichting Egelbescherming Nederland. „Nu zijn dit er al dertig, maar veel egels worden ook niet gevonden." Ze wil mensen met een tuin heel graag nog iets op het hart drukken. „Laat de tuin alstublieft met rust", zegt ze. „Hoe wilder de tuin, hoe beter voor de egel. Ze hebben niet alleen voedsel nodig, maar ook een plaats om te overnachten."