Vroegste kievitsei ooit gevonden in Friesland
Het zachte weer heeft voor wéér een record gezorgd. Dit keer heeft dat niet direct met de zon te maken, maar met het eerste kievitsei dat donderdag gevonden is. Nog nooit eerder werd er zo vroeg in het jaar een kievitsei gevonden.
Vandaag is het eerste #kievitsei gevonden!! 😀 Start van de #lente en #weidevogelbescherming al in februari. De vinder was Eduard van der Hoek, , lid bij @BFVW en Vogelwacht Keeuwarden. Meer info: https://t.co/9D9kLu7Fb0 pic.twitter.com/5CxZAtTm42
— LandschappenNL (@LandschappenNL) February 28, 2019
Sulveren Ljip
In 1998 werd het eerste kievitsei op 2 maart in Ermelo gevonden, meldt de Bond Friese VogelWachten (BFVW). Dat gold tot nu toe als het record. Volgens de bond heeft de vroege vondst alles te maken met het zachte weer. Normaal gesproken begint het broedseizoen van de kievit pas half maart en eindigt dat in juli.
Lees ook: Vroegste kievitsei ooit dit jaar verwacht.
Het ei is gevonden door Fries Eduard van der Hoek uit Grou. Die vond het ei donderdagochtend om 11.45 in een perceel van boer Henk Hosper in Vegelingsoord, schrijft Omrop Fryslan. De man had speciaal vrij genomen voor de zoektocht. Dit betekent dat Van der Hoek ook de Sulveren Ljip in ontvangst mag nemen: dat is een prijs die traditiegetrouw aan de vinder van het eerste kievitsei wordt uitgereikt.
De BFVW verwachtte al dat dit jaar het ei zeer vroeg gevonden zou worden. Ze hadden zelf uitgerekend dat die vondst op 22 februari plaats zou vinden. Hoewel die methode normaal gesproken vrij nauwkeurig is, zaten ze er dit jaar een paar dagen naast.