‘Verzekeraar Vivat screent te weinig op terrorisme’
Verzekeraar Vivat doet te weinig om het financieren van terroristen te voorkomen, dat komt volgens het Financieel Dagblad naar voren in een onderzoek van De Nederlandsche Bank waarin de controlesystemen bij financiële instellingen in Nederland onder de loep werden genomen.
Reaal en Zwitserleven
Vivat is bekend van bijvoorbeeld de merken Reaal en Zwitserleven en zou al op de vingers getikt zijn door de toezichthouder. Het DNB zegt alleen dat er inderdaad een grootschalig onderzoek loopt, maar wil vooralsnog geen details kwijt.
Ook de woordvoerder van Vivat gebruikt als hem naar de situatie gevraagd wordt die reden om geen uitgebreid antwoord te geven. „Dit onderzoek loopt nog en over lopende onderzoeken doen we geen uitspraken." Wel stelt hij nog dat Vivat „zich maximaal inzet om aan deze wet- en regelgeving te voldoen."
Sanctiewet
Een van de geteste onderdelen in het onderzoek van DNB zou de zogenaamde Sanctiewet zijn. Zo moet er gecheckt worden of hun klanten of andere relaties op een sanctielijst staan. Hierop staan personen en organisaties die sancties van de Verenigde Naties of Europese Unie hebben opgelegd gekregen. Vivat zou op dit onderdeel ‘ernstig tekortschieten’.
Of er al boetes of andere straffen zijn geweest voor Vivat is onduidelijk. Wel claimt het Financieele Dagblad een brief in handen te hebben van de DNB aan Vivat. Deze worden normaliter pas verstuurd als een waarschuwend gesprek niet genoeg lijkt. „Soms is het nodig om een stevig gesprek kracht bij te zetten met een brief. Daarin kan gevraagd worden om een verbeterplan”, aldus een woordvoerder.
Ongeluk in scene
Geld binnenharken via verzekeraars is een methode die terroristische organisaties gebruiken. Dan worden er ongelukken in scene gezet, waarna het geld dat bij verzekeraars wordt geïnd als cash naar de organisaties in het buitenland wordt gebracht.