‘Schorsing leraar om geloofskwestie is uniek’
De Algemene Onderwijsbond AOb heeft nog niet eerder meegemaakt dat een leraar op non-actief is gesteld wegens een geloofskwestie. Dat zegt een woordvoerster van de lerarenvakbond naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf, dat een leerkracht van het Hoofdvaart College in Hoofddorp is geschorst vanwege vermeende belediging van de profeet Mohammed.
Getrouwd met meisje van acht
Leerlingen van de vmbo-school klaagden eind januari over een incident in de klas. Dat leidde tot een schorsing van de leerkracht. De Telegraaf citeert uit de schorsingsbrief van de directie: „U heeft gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van acht als pedofiel wordt gezien.”
De techniekinstructeur, die thuis zit, weerspreekt de beschuldiging. Dunamare Onderwijsgroep, waar het Hoofdvaart onderdeel van uitmaakt, wil om „privacyredenen niet uitvoerig inhoudelijk" op de kwestie ingaan. Wel bevestigt de school dat er „onrust is ontstaan rondom een vermeende uitspraak van een medewerker", waardoor het onderling vertrouwen van de medewerker en de schoolleiding over en weer „in ernstige mate" is beschadigd.
De leraar is „tijdelijk vrijgesteld van zijn werkzaamheden". Volgens de AOb verdient de leraar juridische bijstand. „Als je iemand buitenspel zet is het vaak heel moeilijk om terug te komen", aldus de zegsvrouw.
Leerlingen gestraft
Over de kwestie zijn inmiddels Kamervragen gesteld. Eppo Bruins (ChristenUnie) vindt de schorsing van de docent in deze situatie te ver gaan. Hij noemt het een „excessief instrument". De PVV meent dat minister Arie Slob (Onderwijs) de docent moet helpen zodat hij direct weer aan de slag kan gaan en dat de betroffen leerlingen worden gestraft.