Rusland en VS stappen uit cruciaal kernwapenverdrag
De Verenigde Staten en Rusland zijn beide uit het kernwapenverdrag gestapt. De VS deed dat vrijdag al, waarna de bekendmaking van Vladimir Poetin zaterdagochtend volgde. Hij gaf direct aan dat Russen zullen gaan werken aan nieuwe raketten.
Einde Koude Oorlog
Het INF (Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag) is een verdrag tussen de Verenigde Staten en Rusland, waarin beide landen verboden wordt raketten te ontwikkelen die een bereik van 500 tot 5500 kilometer hebben. Het verdrag werd op 27 mei 1988 door de toenmalige leiders van beide landen Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov en is cruciaal geweest in het beëindigen van de Koude Oorlog. Het leidde ertoe dat vier jaar later de VS en Rusland in totaal hun 2692 langeafstandsraketten vernietigden.
Echter kwam er twee maanden geleden een kink de kabel. De VS en andere NAVO-landen verdenken Rusland zich niet te houden aan het verdrag. De Iskander-raket die in Rusland ontwikkeld wordt zou verder kunnen reiken dan de in het verdrag vastgestelde 500 kilometer. Daar kwamen dan nog de onthullingen over andere langeafstandsraketten bij. Een ontdekking die aan het licht kwam door de Nederlandse inlichtingendiensten.
Hierop stelde Donald Trump Poetin en Rusland een ultimatum, dat vrijdag afliep. Dit leidde tot grote verontwaardiging van de Russen. Dat land stelt dat Amerika opnieuw de grootste kernmacht op aarde wil worden. Zodoende wijzen beide landen elkaar aan als schuldige en hebben ze zich beiden teruggetrokken uit het INF-verdrag.
Zes maanden
Overigens duurt het nog wel even voordat het verdrag echt ten einde wordt gebracht. De Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) waarschuwde vrijdag het INF-verdrag over zes maanden – zolang is de opzegtermijn – definitief te beëindigen, tenzij Rusland stopt met het schenden van de afspraken over wapenbeheersing.