Politie mag ontgrendeling telefoon afdwingen
Agenten mogen je duim op je telefoon drukken zodat het toestel ontgrendelt. Hierover was nog geen duidelijk besluit genomen, tot donderdag. Toen besloot de rechtbank in Haarlem dat agenten die dit hadden gedaan, rechtmatig hebben gehandeld.
Duim op sensor
De rechtbank oordeelde hierover in een rechtszaak over een phishing-bende. De politie had wat leden opgepakt. Een verdachte wilde zijn iPhone niet ontgrendelen, waarop de politie hem boeide en zijn duim tegen de sensor aan drukte. Volgens de rechtbank gaat het in dit geval om het dulden van een onderzoeksmaatregel. Op dat moment was het nog niet mogelijk om bij dit type toestel het besturingssysteem te kraken.
De verdediging vond dat politie en Openbaar Ministerie (OM) wel buiten hun boekje zijn gegaan met de fysiek gedwongen ontgrendeling. Ook zou hiermee het recht op een eerlijk proces zijn geschonden. De advocaat wilde dat de bestanden die op de smartphone zijn gevonden, niet als bewijs werden gebruikt.
Beperkte inbreuk
Met het ontgrendelen is volgens de rechtbank alleen een ‘beperkte inbreuk op zijn lichamelijke integriteit’ gemaakt. Ook werkt de verdachte hierdoor volgens de rechtbank niet actief mee aan zijn eigen veroordeling. In de wet staat dat een verdachte het recht heeft niet te worden gedwongen om (actief) aan zijn eigen veroordeling mee te werken.
In de phising-zaak zijn drie mannen veroordeeld tot celstraffen van 198 tot 219 dagen, deels voorwaardelijk, en werkstraffen van 180 tot 240 uur. Zij hebben volgens de rechtbank onder andere nepmails van banken gestuurd aan rekeninghouders om hun gegevens te achterhalen.