Nu al gigantisch snotteren door pollen
Mensen met hooikoorts hadden het waarschijnlijk al gemerkt: je ogen prikken, je neus loopt en Donald Trump stopt nog eerder met zijn spray-tan dan jij stopt met niezen. Dat kan kloppen, want er zitten namelijk nu al mega veel pollen in de lucht in vergelijking met voorgaande jaren.
„Het is echt enorm”, vertelt bioloog Maurice Martens. „In de meeste jaren komen de hoeveelheden niet boven de achthonderd, maximaal negenhonderd. Nu zaten er meer dan tweeduizend pollen in het telapparaat. Dat is echt uitzonderlijk hoog.”
In 2016 zweefden op de piekdag 431 pollen per kubieke meter in de lucht. In 2017 waren dat er 433 en vorig jaar 338. Op 18 februari van dit jaar lag dat aantal op 2008 pollen van de elzenboom. Het aantal consulten bij de huisarts over hooikoorts is dit jaar niet schrikbarend hoger, dat zijn er al jaren ongeveer 22 per 100.000 inwoners.
Waarom dan?
Waarom het aantal pollen in de lucht juist nu zo extreem hoog is, is volgens de bioloog „een lastig biologisch verhaal”. Het komt erop neer dat de bomen els en hazelaar in Nederland veel voorkomen, zowel in de vrije natuur als in tuinen. Deze bomen zorgen nu voor veel pollen. Ze hebben normaal gesproken een winterrust, maar die is door de zachte winter van afgelopen jaar amper genomen.
„Daardoor waren de planten nog een beetje actief”, legt de bioloog verder uit. „En vorige week sprong de temperatuur overdag ineens van vijf graden gemiddeld naar bijna twintig in Maastricht.” De planten die sowieso niet echt sliepen, hebben van die warme sprong gebruik gemaakt om ineens super actief te worden.
„En het zijn planten die in het begin van hun cyclus alle energie steken in voortplanting”, vervolgt Martens. Voor die voorplantingen stuiven ze de pollen de lucht in. Met een zuchtje wind worden die meegenomen naar de te bevruchten bomen en voilà, jij hebt een loopneus van de rondvliegende pollen.
Meten is weten
Mocht je je afvragen hoe die pollen worden geteld: onder andere het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond heeft daar een speciaal apparaatje voor. Het apparaat zuigt een bepaalde hoeveelheid lucht op, in die lucht zitten de pollen. De pollen belanden op een folie. Dat stuk folie wordt door iemand in het ziekenhuis onder een microscoop bekeken, hij of zij telt de pollen en rekent uit hoeveel pollen er dan in totaal in de lucht moeten zitten.
Verkouden of hooikoorts?
De pollen zijn dus al in enorme hoeveelheden aanwezig en de snotneuzen ook, maar hoe weet je of je hooikoorts hebt en niet gewoon verkouden bent? Dat weet je eigenlijk niet zeker tot je naar de dokter gaat en laat testen of je daadwerkelijk allergisch bent voor de pollen.
Je kan wel zelf een inschatting maken door te kijken hoe lang de kriebelende ogen, snotneus en niesbuien duren. Hooikoorts komt vaak ineens op en duurt veel langer. Een verkoudheid komt langzamer op, maar is wel sneller over.
Pissebedden eten
De vraag is dan: hoe kom je er vanaf? De meeste mensen gebruiken oogdruppels, neussprays en tabletten tegen de vervelende branderige ogen en kriebelneuzen. Sommige mensen kiezen echter voor iets anders: het eten van pissebedden zou werken tegen de hooikoorts.
Hooikoortspatiënt Devlin Campen ziet dat niet zo zitten: „Ik heb er wel eens over gehoord ja, elk jaar komt dat verhaal eigenlijk weer, maar ik heb het nooit overwogen en ga het ook nooit doen. Elk jaar heb ik een pakketje medicijnen met neusspray, pillen en oogdruppels en die werken ook heel goed.”
Bioloog Martens heeft ook zo zijn twijfels bij het pissebedden-verhaal: „Ze beweren dat dat werkt ja, maar ik zag gelukkig ook langskomen op internet dat wetenschappers en biologen zeggen dat het onzin is. Ik ben allebei, maar ik weet het niet. Er zijn allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die sommige mensen helpen, maar wetenschappelijk aangetoond is het zeker niet.”
Voor Campen en alle andere hooikoortspatiënten heeft de hooikoortsradar slecht nieuws: het blijft droog weer en de bloemen blijven bloeien, dus de komende tijd vliegen nog veel pollen door de lucht.