Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 20 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Huisdieren eten vaker glutenvrij en vegetarisch

Duurzaam gevangen vis, plantaardige ingrediënten en glutenvrije brokken. Steeds vaker geven we onze huisdieren natuurlijke dierenvoeding. De afgelopen drie jaar was er sprake van een verdubbeling in de verkoop, blijkt uit cijfers van dierenspeciaalzaken Pets Place. Dit jaar zullen er naar verwachting meer dan een miljoen natuurlijke dierenmenu’s over de toonbank gaan.

Afgelopen jaar maakten de ‘natuurlijke varianten’ 38 procent van de totaalomzet dierenvoeding van Pets Place uit. Drie jaar geleden was dat nog 21 procent. Mensen worden dus niet alleen kritischer om wat ze zelf binnenkrijgen, maar ook op wat hun huisdier binnenkrijgt, zegt Ard Malenstein, directeur van IJsvogel Groep, waar Pets Place onder valt. „Vegetariërs zijn steeds vaker geneigd ook hun huisdier vegetarisch op te voeden en honden en katten worden steeds vaker op een glutenvrij dieet gezet.”

Humanisering

Dat komt door de humanisering van het huisdier, vervolgt Malenstein. „Honden en katten worden steeds meer beschouwd als onderdeel van het gezin. Ze worden daarom ook zo behandeld, wat voeding betreft.” De dierenspeciaalzaken spelen in op de trend en breiden het assortiment van natuurlijke voeding uit. „Komend jaar krijgen wij er ongeveer vijftig biologische producten bij.”

Bij natuurlijke voeding gaat het om voeding waar geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Denk aan biologisch vlees of vis, of het gebruik van fruit, kruiden en groenten. Natuurlijke voeding is overigens niet per definitie biologisch. Om dat laatste keurmerk te krijgen, moeten zowel de producten als het productieproces milieuvriendelijk zijn. Malenstein: „Steeds vaker zie je dat duidelijker naar de consument wordt gecommuniceerd wat er in de voeding zit en dat de consument de verpakkingen lezen.”

Houtkorrels voor de kattenbak

Mirjam Romp (33) uit Utrecht geeft haar drie katten zoveel mogelijk biologische diervoeding. Zelf eet ze ook biologisch, en ze vindt het belangrijk dat haar katten dat ook eten. „In normaal blikvoer zit volgens mij alleen maar restafval. Door ze biologisch voer te geven, krijgen ze minder hormonen binnen en de dieren die verwerkt worden door de voeding zijn zelf ook beter behandeld. Dat vind ik belangrijk.”

Malenstein verwacht dat de trend zich in de toekomst zal voortzetten. De bewustwording neemt alleen maar meer toe.” En niet alleen op het gebied van voeding, benadrukt hij. „De eerste biologisch afbreekbare verpakkingen van hondenvoer zijn al op de markt en ook houtkorrels voor de kattenbak winnen aan populariteit. Die kunnen zo de biobak in.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.