Gi-ga-gember: populair ‘goud’ raakt op
Waar gember vroeger vooral in het Verre Oosten te vinden was, is de goudgele rakker nu niet meer uit onze keukens weg te slaan. We snijden massaal plakken van de wortelsok om er thee van te trekken, gooien het in onze soep en smoothie of roerbakken het in een pittig gerecht. Helaas wel iets minder goed nieuws; de gembervoorraad in de supermarkten raakt namelijk op.
Waarom gaan we massaal aan de gember?
Hype
„Gember is nu heel erg in, omdat er gunstige eigenschappen worden toegekend", legt Inge de Munnik, trendwatcher food uit. De reden waarom veel mensen het gebruiken is volgens haar simpel. „Het wordt gehyped in de media. Vorig jaar was het houtskool, nu is het gember en volgend jaar is het misschien wel komkommer of sinaasappel."
Vooral jonge mensen pikken trends op. „Mijn dochter van 22 zit ook aan de gemberthee", vertelt ze. „Laatst moest de marktman keihard lachen toen ze 2 kilo gember kocht voor haar thee." Oudere mensen laten trends sneller voorbij gegaan. „Ik denk dat het komt doordat ouderen zich niet snel aanpassen of een gewoonte willen veranderen", legt ze uit. „Jongeren willen dat juist wel."
Waarom de mens gevoelig is voor voedseltrends is volgens de food trendwatcher makkelijk te verklaren.
„Stel nou dat jij morgen schrijft dat kerrie geweldig is en dat je de claim meegeeft dat je er een mooie huidskleur van krijgt”, legt ze uit. „Dan kan het zo zijn dat iedereen binnenkort aan de kerrie zit.”
Ze benadrukt dat we vooral niet saai willen zijn. „We houden niet van saai en netjes eten", zegt ze. „Bovendien vinden we vooral gemak belangrijk. We willen met zo weinig mogelijk moeite, zo gezond mogelijk leven. Zonder naar de sportschool te gaan of onze groente zelf te wassen en te snijden."
Niet getreurd trouwens, de lokale boeren hebben genoeg gelukswortels op voorraad.
Chinese keuken
„Is de gember op dan?", zegt een medewerker van de groentewinkel Vork Versservice uit Amsterdam verbaasd. „Ik heb net weer twee zakken besteld."
Eddy en Mary Polak uit Den Haag kijken er ook van op. „Nou, laat ze dan maar naar ons komen om gember te halen", lacht Mary Polak. „Hoeveel ik wekelijks verkoop, is moeilijk te peilen. Soms verkoop ik het achter elkaar en soms een tijd niet."
„Het is mij nog niet opgevallen", zegt Frans van den Polder uit Rotterdam. „Per week verkoop ik 20 á 30 kilo gember. Vroeger verkocht ik het vooral voor in de Chinese keuken en nu vooral voor in de thee."
Dat geldt ook voor Ronald Schurkens van Groente & Fruit Schurkens uit Limburg. „Toevallig gingen er net twee stukken over de toonbank", zegt hij. „Vooral vaste klanten komen het halen."
De grote supermarkten wachten nu op een nieuwe lading vanuit China.
Heel gezond
Gember is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. In China geloven ze al jaren in de geneeskrachtige werking van het kleine ‘gezwelletje’. Orthomoleculair voedingsdeskundige Trudy van den Aardweg bevestigt dit. „Het is bekend van de gemberwortel dat het ontstekingsremmend werkt", legt ze uit. „Ontstekingen in het lichaam komen voort uit uit het eten van verkeerde voeding. Gember reageert daar dan weer op als ontstekingsremmer."
De goudgele knaap is voor nog meer goed. „Gember schijnt ook te werken bij zwangerschapsmisselijkheid, vooral door het dan te drinken als gemberthee. Ook is het goed voor de maag en darmen en kan het daarom helpen bij spijsverteringsproblemen."
De wortel heeft drie bouwstoffen: shoagol zorgt voor de sterke smaak, gingerol helpt tegen de misselijkheid en zingiberene bevordert de spijsvertering. De wortel bevat ook een hoop vitaminen en mineralen, beschreven volgens het Voedingscentrum. B1 en B2 voor de energievoorziening, B6 voor de stofwisseling, en vitamine C voor de weerstand.
Qua mineralen zijn de belangrijkste: natrium en kalium die beide de vochtbalans in het lichaam regelen evenals de bloeddruk. Calcium en fosfor voor sterke botten en het gebit. IJzer voor de transport van zuurstof en de stofwisseling. Magnesium is goed voor je spieren en koper en zink voor de stofwisseling. Leuk weetje: koper zorgt ook voor de vorming van pigment van je haar.
Als voedingsdeskundige adviseert ze altijd om veel kruiden te gebruiken. „Niet alleen om ons eten op smaakt te brengen, maar ook omdat het antioxidanten zijn", legt Van den Aardweg uit. „De antioxidanten beschermen ons tegen alle verkeerde stofjes in het lichaam. Het is zeker niet verkeerd om dagelijks gember te nuttigen en als je het niet lekker vindt, dan kan je het vervangen voor een soortgelijk kruid."
Zo maak je zelf gemberthee:
Giet een kopje vol met gekookt water en voeg daar twee a drie dunne plakken gember aan toe. Gember is sterk van smaak, dus voeg er zeker niet meer aan toe. Minder kan natuurlijk wel.
Wil je de sterke smaak iets neutraliseren of je gemberthee opleuken? Voeg dan een half plakje citroen toe voor een zuurtje of een hele schijf sinaasappel voor een zoetje.
Kan je niet wennen aan het gemis van een theezakje? Dan kan je die altijd nog toevoegen, vooral groene thee is een goede combinatie.
Leuk weetje: gember, citroen en honing bij elkaar zijn antiflu. Handig dus voor die schurende keelpijn of zeurende griep.