Geen oliebol, wél knalwerk: het is Chinees Nieuwjaar
Hoewel de meeste Nederlanders de oliebollen en appelflappen inmiddels niet meer kunnen ruiken of zien, staat voor de Chinees/Nederlandse bevolking vanaf dinsdag Chinees Nieuwjaar op het menu. Of eigenlijk staat er Chinese bouillonfondue op het menu, „want dat is wat wij eten met onze feestdagen”, aldus een lachende Fenmei Hu (38) die zich bezighoudt met de organisatie van het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam.
Of dat de grootste viering van Nederland is? „Dat denk ik wel”, zegt ze trots. „Den Haag heeft de officiële viering, maar de meeste mensen die ik spreek vinden het daar stiekem helemaal niet leuk. We verwachten dan ook tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers. En já, daar zitten ook veel Nederlanders tussen.”
Familie
Het Chinees Nieuwjaar is het begin van de Chinese kalender. „En wij vieren dat dan ook echt als ‘het nieuwe jaar’”, legt ze verder uit. „In de komende twee weken heb je veel familie bij elkaar, met lekker eten zoals de Chinese Bouillonfondue. Dat is zoals voor jullie het gourmetten is, maar dat doen wij ook hoor. We hebben het soms zelfs allebei op tafel!”
Als we de Chinese Mitchell (32) spreken, speelt Chinees Nieuwjaar geen grote rol meer in zijn omgeving. Zijn ouders waren jaren geleden eigenaar van een Chinees Restaurant in ‘Chinatown’ in Amsterdam, bij de Zeedijk. „Tussen haakjes, want Chinatown in Amsterdam is niets als je het vergelijkt met een échte Chinatown zoals in New York of Londen”, vertelt hij aan Metro.
Gesloten gemeenschap
Volgens Mitchell wordt de gemeenschap die Nieuwjaar viert in Nederland steeds iets kleiner en was het niet gebruikelijk dat Nederlanders het feestje meevieren. „Dat is tenminste hoe ik het ervaren heb. Toen mijn ouders het restaurant nog hadden kwam het personeel bij elkaar en aten we met alle familieleden en vrienden samen, zoals dat in Nederland met Kerst gebeurt. De verbintenis in de Chinese gemeenschap was toen voor mijn gevoel groter. Nu is dat een beetje uit elkaar gevallen, omdat ook lang niet alle eigenaren van Chinese zaken op de Zeedijk daadwerkelijk daar wonen. En het Nieuwjaar wordt ook niet echt gepromoot vanuit de Gemeente Amsterdam, waardoor het ‘gevoel’ bij de Nederlandse bevolking er niet in zit om deze feestdagen samen te vieren. De Chinese gemeenschap staat erom bekend dat ze nogal gesloten zijn, dus ik denk dat die ook een rol daarin hebben.”
Onzin, meent Hu. „Bij ons komen mensen vanuit heel Nederland op Chinees Nieuwjaar af om het samen te vieren. Iedereen mag meegenieten en wij organiseren het juíst niet alleen voor de Chinese bevolking.” Lachend refereert ze naar I Amsterdam. „Wij zijn We Rotterdam: met de nadruk op een gemeenschap in plaats van de individu. Ik als Chinees vind het juist heel fijn om zoveel mogelijk van mijn cultuur te laten zien en mensen vragen te kunnen laten stellen, dus kom gewoon gezellig langs bij ons in Rotterdam.”
Rotterdam kleurt rood
Wie langskomt, zal volgens Hu direct geconfronteerd worden met bakken aan vuurwerk, trommels en een hoop bombarie. Vanaf 4 tot en met 10 februari zijn er op diverse locaties in Rotterdam feestelijkheden rondom het nieuwjaar te vinden. Het festival vindt voornamelijk plaats in Wijkpark Oude Westen, maar door de hele stad is het Chinees Nieuwjaar terug te vinden. Zaterdag de 9e is er een grote vuurwerkshow, je kunt bij Harries Wine & Deli eten in een pop-up restaurant met chefkok dat volledig in het teken staat van de Kantonese keuken en speciaal ter ere van het Chinees Nieuwjaar kleurt de bekendste fontein van Rotterdam vuurrood: „Want rood brengt geluk”, verklaart Hu.
Mitchell zelf denkt dit jaar niet echt iets met Nieuwjaar te gaan doen. „Ik denk dat mijn ouders deze week wel een keer feestelijk koken en natuurlijk wens ik ze telefonisch wel even een gelukkig nieuw jaar, want dat hoort erbij." Net als dat gezellig samen eten, nieuwe kleren en cadeaus bij de Chinese feestdagen horen volgens Hu. Dat wil overigens niet zeggen dat ‘onze’ 31 december niet gevierd wordt door de Chinezen: „We zien het hier gewoon als extra feestje! En in China is het Chinees Nieuwjaar leidend: 1 januari is daar gewoon een werkdag en met Chinees Nieuwjaar is alles gesloten en hebben de mensen vrij. Dat is daar dus belangrijker.”
Die gesloten winkels is één van de redenen dat Mitchell het nieuwjaar nooit gevierd heeft in China: „Vrienden van mij die naar Hong Kong zijn geweest rondom Nieuwjaar verveelden zich kapot omdat alles dicht is! Winkels zijn gesloten, banken zijn dicht… Nee hoor, ik ben laat maar zeggen een verkaaste Chinees: ik vier het 31 december en daar blijft het bij.”