Fikse prijsstijging door verhoging btw-tarief
Het klinkt heel logisch, en dat is het ook. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Door de verhoging van het btw-tarief zijn we in januari 2,2 procent meer gaan betalen voor goederen en diensten. Dat klinkt weinig, maar het is de grootste prijsstijging sinds september 2013, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Duurder
Onder meer eten, boeken en het openbaar vervoer zijn duurder geworden. In januari is het lage btw-tarief van 6 procent, naar 9 procent bijgesteld. Van alle consumentengoederen en -diensten valt 22,5 procent in deze categorie. Ten opzichte van januari 2018 zijn voedingsmiddelen maar liefst 3,3 procent duurder. Dat merk je wel in de supermarkt.
Met deze prijsstijgingen zijn we het duurste uit in heel Europa. Het CBS berekende namelijk ook hoe het zat met de Europese consumentenprijsindex. Daarbij wordt geen rekening gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens die methode stegen de prijzen in Nederland 2 procent, terwijl dat in de rest van de eurozone gemiddeld 1,4 procent is.