Deze groepen moeten het vaak met ‘n minimumloon doen
Het minimumloon is ‘jarig’ en daarom heeft het CBS weer eens een onderzoek op het bedrag losgelaten. Wat blijkt: meer dan een op de twintig werknemers in Nederland verdient nog steeds het laagste bedrag dat een werkgever moét uitbetalen.
Van gulden naar euro
Zaterdag is het precies vijf decennia geleden dat het wettelijk minimumloon van kracht werd. Toen was dat nog 611,70 gulden per maand, nu komt dat neer op afgerond 278 euro. Sinds 1 januari dit jaar geldt voor mensen met voltijdswerk maandelijks een minimum van 1615,80 euro bruto.
De banen
Vooral werknemers in verhuur en zakelijke diensten, waaronder uitzendkrachten, verdienen vaak het minimumloon. Ook in de horeca zitten verdienen relatief veel mensen het minimale bedrag. Daarnaast blijkt uit de analyse van het CBS dat het vaker jongere werknemers of juist 65-plussers zijn die het met een minimumloon moeten doen. Mensen zonder Nederlandse nationaliteit zijn doorgaans ook vaker de klos.
Zorgelijk
Vakbond CNV noemt het zorgelijk dat er steeds meer mensen bij komen die werken voor een minimumloon. Want, zo zegt de vakbond: het aantal banen is de laatste jaren flink toegenomen, maar het percentage mensen met een minimumloon blijft rond de 6 procent hangen. Vreemd, want het percentage zou omlaag moeten gaan naarmate het beter met de economie gaat, zodat werknemers kunnen profiteren van de winst.