Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 12 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Dagje duurzaam: geen kaas eten en korter douchen

Het klimaat is een veelbesproken onderwerp de afgelopen weken. Neem alleen al de klimaatmars van vorige week donderdag, waar duizenden scholieren op af kwamen. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat veel Nederlanders zeker wel iets aan hun leven willen veranderen, om het duurzamer en beter voor het klimaat te maken. Probleem is alleen dat ze dat niet vaak genoeg doen, en dat vinden ze nou zelf ook.

„Ze balen ervan dat ze niet vaker bijvoorbeeld korter douchen”, legt Lara Peters, woordvoerder van Milieu Centraal, uit. „Ze willen wel duurzame stappen zetten als bijvoorbeeld vaker vegetarisch eten, maar in de praktijk komt het daar niet van.”

Korte douches

De 26-jarige Jesse wil „heel graag duurzamer leven”. Maar dan moet het wel „logisch” zijn. Daarmee doelt hij op het haalbare: hij is net verhuisd en zou niet weten waar hij met zijn plastic heen zou moeten. Wat voor hem wel haalbaar is, is korter douchen. „Ik ga een maand lang vijf minuten per keer douchen.”

Dagje duurzaam: geen kaas eten en korter douchen
De 26-jarige Jesse gaat een maand korter douchen / Eigen foto

Met het verbouwen van zijn nieuwe huis, ziet Jesse steeds meer hoe makkelijk het is om een steentje bij te dragen. „Toen ik de actie van eendagjegroen.nl voorbij zag komen, dacht ik hé laat ik eens meer doen.”

Leuke uitdaging

De campagne is in het leven geroepen door Motivaction en Milieu Centraal, om de mensen die wel willen een handje te helpen. Op de site vind je allerlei initiatieven, die je – met hulp – kunt starten. Dat varieert van een dag geen kaas eten, tot honderd dagen de auto laten staan. „Met één dag draag je al bij, met honderd dagen doe je een poging om je oude gewoontes de deur uit te gooien”, legt Peters uit. Met tips en weetjes word je vervolgens ondersteunt; je krijgt bijvoorbeeld te zien wat voor impact jouw actie heeft. „Er zijn verschillende acties, dus iedereen moet wel iets kunnen vinden waarmee ze een stapje duurzamer kunnen leven.”

Jesse weet al dat het waarschijnlijk geen makkelijke maand gaat worden, dus die steun zal hij waarschijnlijk wel nodig hebben. „Ik houd gewoon heel erg van douchen, ‘s ochtends sta ik soms wel een kwartier voor me uit te staren onder die warme straal.” Van zijn vriendin heeft hij alvast een zandlopertje ontvangen, ter ondersteuning. „Die hang je op onder de douche en als ‘ie op is, moet je stoppen. Dit gaat een leuke uitdaging worden”, voegt hij lachend toe. Hij zit volop in de verbouwing, dus zit aan het eind van de dag onder de verf. „Maar dat wordt gewoon de douche uitzetten als ik aan de verfplekken aan het wegschrobben ben.”

Dagje duurzaam: geen kaas eten en korter douchen
De zandloper hangt alvast / Eigen foto

Geen kaas eten

Als alles goed gaat, wordt het vijf minuten lang douchen straks gewoon onderdeel van de routine. „Dan kan ik verder kijken naar de andere initiatieven. Ik zag al de ‘geen eten weggooien’ challenge, die lijkt me moeilijk maar wel interessant!”

In totaal zijn er zestien experimenten. Geen kaas eten, wassen op 30 graden, auto laten staan, geen kleren kopen, licht uitdoen, stekker eruit, boodschappen doen op de fiets, verwarming graadje lager, eigen boodschappentas, carpoolen, verwarming lager, vergeten kleren dragen, vegetarisch eten, afval scheiden en plastic scheiden.

Benieuwd naar wat zo’n dagje geen kaas eten bijdraagt? Peters heeft het voor je op een rijtje gezet. Eén dag geen kaas eten bespaart 0,600 kg CO2. Als je een dag op 30 graden wast, zorgt dat voor 0,080kg minder CO2. En een dag je auto laten staan bespaart 3,952 kg CO2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.