Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 26 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

‘CD van jou, CD van mij’: daling in verhuizingen

Vorig jaar werd minder verhuisd in ons land, al zien veel verhuisservices dat niet terug in hun dagelijkse praktijk, waar 2018 juist een topjaar was. Ze maken van alles mee, van ‘CD van jou, CD van mij’ in het echt tot verhuizen met de handschoenen aan, ,,mensen kunnen zo vies zijn.”

Hoe ouder, hoe zwaarder

In 2018 verhuisden 1.790.000 inwoners van Nederland, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS. Dat is vijf procent minder dan het verhuisjaar ervoor, toen nog 1.880.000 mensen verhuisden en het betekent de eerste daling sinds 2014.

De Vrolijke Verhuizers, worden ze genoemd, waarvan akte. En je kunt er ook je spullen opslaan

Van jonge gezinnen tot mensen na een scheiding en bejaarden op weg naar hun op een na laatste adres: De kleine Verhuizer uit IJmuiden verhuist sinds 1996 alles en iedereen en ze maken ook van alles mee, vertelt eigenaar Mark Wittebrood, die tot twee jaar geleden zelf ook dagelijks in het verhuisveld te vinden was.

Hoe ouder, hoe zwaarder de verhuizing vaak is, „En hoe meer stress! Want ze gaan vaak van groot naar een stuk kleiner en moeten veel wegdoen.” Dat verhuizen gepaard gaat met emoties en de verhuizer dan behalve de sterke arm ook als de troostende arm om de schouder fungeert, weten de vrolijke verhuizers, want zo worden ze genoemd, als geen ander, „je stelt de mensen op hun gemak, vertelt dat alles in goede handen is.”

De allereerste vleugel waarmee de verhuisman oog in toets stond, was wel ‘een dingetje’: hoe pak je dat in vredesnaam aan met die drie lange poten? dacht hij. Wat inzicht, veel mankracht en een karretje op wielen doen altijd wonderen. „We zetten hem op zijn kant op het karretje, haalden de poten eraf en rollen maar.” In het nieuwe huis schroefden ze de pianobenen er weer op, „en zo kwam het op zijn pootjes terecht.” Dat ‘CD van jou, CD van mij’ niet alleen een liedje is, hebben hij en zijn collega’s meermaals ondervonden. Soms tot de politie erbij aan toe. ,,Dan waren we aan het werk bij mensen die nét waren gescheiden en de grootste ruzie met elkaar hadden.”

Vlag uit

Dan zijn er ook nog van ‘die hele vieze mensen’, doet hij een verhuisboekje open. De kettingrokers die veertig jaar lang hun tabakshobby met volle overgave hebben uitgevoerd in de woonkamer, of de schoonmaakhaters onder ons. „Hun hele keuken die dan vet als bagger is… Dan staan we echt met onze handschoenen aan te verhuizen, hoor.” Wat hij ook nooit meer vergeet, is die ene verhuizing waarbij daarna bij alle buren de vlag uithing. „Zo blij waren ze dat die mensen weg gingen.”

In 2018 was een lichte daling in het aantal verhuizingen, maar dat ziet hij niet terug in hun business van het bedrijf dat sinds 1996 bestaat. „Sterker nog, 2018 was ons beste jaar tot nu toe en het is nog steeds gekkenhuis, het gaat maar door.”

Of ze weleens een fooitje krijgen? Ja, absoluut, maar het is soms wel een beetje dubbel, verklapt hij en hij weegt zijn woorden even. ,,Hoe minder bedeeld de mensen zijn, hoe groter de fooi en rijd je van de grote villa in Aerdenhout naar de nog grotere villa in Bentveld, krijg je vaak nog niet eens een glaasje water. En mocht er ooit iets kapot gaan -het blijft tenslotte mensenwerk- dan doen ze er alles aan om de schade op te lossen, „dat is echt wel anders bij die goedkopere verhuisservices, de goede daargelaten uiteraard.”

Een pracht van een vak, dat verhuisvak, vat hij het samen. En je komt nog eens ergens. „We verhuisden eens een stel en hun hond naar hun huis vlakbij Barcelona, midden op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee. Fantastisch mooi, met zwembad in de tuin, alles. De reis en de verhuizing gingen heel goed en we mochten daar gewoon nog een paar dagen bij ze logeren.” Hij blikt met een glimlach terug op deze verhuisclimax. „Was ook wel even lekker na dat klere-end, hoor!”

Bomvol

Goed beslagen ten ijs / Foto: Facebook Student Verhuis Service

De twintig- tot dertigjarigen verhuizen nog altijd het meest, vertellen de CBS-cijfers. In deze levensfase gaan jongeren vaak op zichzelf wonen, samenwonen en/of kopen ze hun eerste huis. Veel studenten maken gebruik van services als Student Verhuis Service, dat dit jaar een mijlpaal viert. Tien jaar geleden begonnen ze als bijbaan naast de studie en nu is het doorgegroeid tot een succesvol bedrijf met full-timers, maar ook nog steeds studenten, vertelt Darryl. Hun service is goedkoper dan die van vele concullega’s, zoals ze het zelf noemen, dankzij onder meer veel jonge krachten en ‘flexibele diensten’. Ze doen particuliere verhuizingen, maar ook internationale bedrijfsverhuizingen en gaat er iets kapot, dan zijn ze ‘redelijk ingedekt’ met algemene voorwaarden die ze van tevoren duidelijk hebben gepresenteerd en een eigen risico van 400 euro. „We gooien niet met spullen en zijn natuurlijk heel erg voorzichtig, maar er kan altijd iets gebeuren. Als je echt honderd procent gezekerd en gedekt wil zijn, dan is het aan te raden naar een erkende verhuizer te gaan, en daar betaal je dan ook voor.”

Ook Student Verhuis Service ziet niets terug van de daling, „we zijn flink aan het groeien en moeten soms zelfs klussen weigeren, we zitten bomvol.” Studentenverhuizers-in-spe die een ‘topwerkplek’ zoeken, zijn altijd welkom. Move hard, play hard: „Na het verhuizen, drinken we een lekker biertje met zijn allen. Mét een beetje spierpijn, dat hoort er gewoon bij.”

Wie wisselden het meest van woning?

• In 2018 daalde het aantal verhuizingen. Oorzaken: in 2018 werden minder woningen verkocht dan in 2017 en minder mensen verhuisden vanuit asielzoekerscentra.

• De daling van het aantal verhuizingen komt uit op 4 procent als de verhuizingen van Syriërs niet worden meegeteld. De daling was het sterkst bij mensen van 30 tot 50 jaar.

• In 2018 daalde het aantal verhuizingen vooral onder ongetrouwde stellen zonder kinderen en getrouwde stellen met kinderen: met meer dan zeven procent.

• 24-jarigen wisselden het meeste van woning: 65.100 keer, 99- en 100-jarigen het minst: 200 keer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.