Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 4 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Bij ‘Townsville-regen’ zou Nederland onderlopen

In het Australische Townsville viel in een week tijd ruim één meter water. Wat zou zo’n zondvloed in Nederland betekenen?

,,Een meter regenval in een week tijd, zou in Nederland dramatische problemen veroorzaken. Rivieren kunnen zulke regenhoeveelheden simpelweg niet verwerken. En dan loopt Nederland door overstromende rivieren onder.”

Bij ‘Townsville-regen’ zou Nederland onderlopen
Graham Crighton begeeft zich per kayak door Townsville. / Andrew Rankin | EPA

Met dat doemscenario reageert Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline, op Metro’s vraag wat een situatie als in noordoost-Australië voor ons land zou betekenen. Niet om de Nederlanders angst aan te praten, maar om aan te geven hoe bizar de situatie in en rond Townville is. ,,Gelukkig is dit een denkbeeldige situatie”, voegt Van Wezel direct toe. ,,Een meter neerslag in een week tijd is geen reëel scenario voor Nederland. De zware buien in Australië ontstaan door verdamping van warm zeewater voor de kust. Normaal gesproken is dat een graad of 27. Bij ons is het zeewater ook in de zomer niet zo warm. Dat houdt op bij 20 tot 23 graden. Hoe warmer het water, des te meer vocht er verdampt en des te zwaarder buien kunnen worden.”

De spuisluizen open

De Ross-rivier en Lake Ross in de Australische staat Queensland konden de ongekende regenweek niet aan. Doordat Lake Ross volledig was volgelopen, moesten de spuisluizen in de stuwdam bij de stad Townsville zondag worden opengezet. Daardoor komt er 1900 kubieke meter water per seconde vrij. Honderden huizen liepen onder, terwijl zo’n 20.000 huizen onder water kunnen komen te staan. Duizenden mensen hadden hun woning zondagavond verlaten.

Bij ‘Townsville-regen’ zou Nederland onderlopen
Het leger in actie met amfibievoertuigen. / AFP

In Townsville viel in zeven dagen tijd 1012 millimeter water, twintig keer zoveel als het gemiddelde in deze tijd van het jaar. Een vorig record stamde uit 1998 en staat te boek als ‘de nacht van Noach’. Queensland heeft een tropisch klimaat en kent van december tot april moessonregens, maar nog nooit zo extreem als nu het geval is. ,,We hebben nog nooit zoiets gezien”, zei premier Annastacia Palaszczuk van Queensland zondag.

Hier in een jaar minder

Voor de bevolking is het leed nog niet geleden. Maandag regende het opnieuw. Pas in het weekend blijft het misschien weer eens een hele dag droog. Jaco van Wezel maakt een vergelijking met de meter water van Townsville: ,,Normaal valt in Nederland in een heel jaar 850 millimeter regen. Bij een meter water in een week zullen laaggelegen gebieden zoals het Groene Hart en de Gelderse Vallei snel volstromen. Maximaal spuien op de Noordzee kan dit niet voorkomen. Een doemscenario zou zijn wanneer tijdens de regenval een storm op de Noordzee het water langs de kust hoog opstuwen. Maar goed, dat gaat dus niet gebeuren.”

Bij ‘Townsville-regen’ zou Nederland onderlopen
Een krokodil op straat. / Erin Hahn | EPA

,,Nederland heeft door de lage ligging van ons land wel snel met wateroverlast te maken”, gaat Van Wezel verder. ,,Wanneer er regionaal meer dan 100 millimeter valt in 24 uur tijd, kunnen we dit niet snel genoeg afvoeren. Een voorbeeld is de herfst van 1998, de natste ooit met 468 millimeter regen tegen 220 normaal. Grootschalige wateroverlast was het gevolg. Verder kennen we nog de enorme regenval in noordwest-Europa in 1995. Dat zorgde voor spannende situaties, waarbij onze dijken op doorbreken stonden.”

Tienduizenden zandzakken

In Australië is de situatie ondertussen veel zorgelijker dan in 1995 bij ons. Het leger is maandag ingezet. Militairen hebben tienduizenden zandzakken afgeleverd en assisteren bij evacuatie van inwoners die een veilig heenkomen op daken hebben gezocht.

Bij ‘Townsville-regen’ zou Nederland onderlopen
De schade zal vele miljoenen bedragen. / Andrew Rankin | EPA

Krokodillen

20.000 huizen in Townsville kunnen onder water komen te staan, maar ook de stroomvoorziening is in een chaos ontaard. Gisteren zaten zeker 16.000 huishoudens zonder stroom, meldt elektriciteitsbedrijf Ergon Energy. De politie heeft ondertussen ouders opgeroepen hun kinderen niet in het water te laten spelen. ,,Er is melding gemaakt van krokodillen in het overstromingswater in delen van Townsville”, zo is naar buiten gebracht. ,,Ook slangen en andere wilde dieren kunnen in het water aanwezig zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.