Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 19 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Ben je al klaar voor de supersneeuwmaan?

Superwolfbloedmaan, supersneeuwmaan. Volg je ‘m nog, met al die verschillende manen? Wees gerust, de supermaan van dinsdagavond is voorlopig de laatste in het rijtje, maar dat maakt ‘m niet minder spectaculair.

Dichterbij

Dinsdagavond is er wéér een supermaan te zijn. Dat betekent dat er een grotere maan is dan normaal, legt woordvoerder Yannick Damen van Weeronline uit. Ook is die maan een stukje feller dan normaal. En dat komt allemaal omdat hij dichterbij bij de aarde staat dan normaal.

Ondanks dat ‘ie dichterbij staat, is de maan nog steeds duizenden kilometers van ons verwijderd. Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer. Bij een supermaan staat de maan ‘maar’ 357.000 kilometer van ons vandaan. De maan draait namelijk om de aarde heen in ei-vormige banen, waardoor hij soms even dichterbij staat.

Supersneeuwmaan

Het beste moment om die supermaan te bekijken, is begin van de avond. Dan staat de maan laag aan de horizon. „Dan lijkt hij veel groter dan hij zou moeten lijken, dat is namelijk een optische illusie", legt Damen uit. „Onze hersenen vergelijken de maan met objecten waartussen hij te zien is, gebouwen bijvoorbeeld, waardoor de maan heel groot lijkt. Terwijl de maan in feite veel verder weg is." Zodra de maan hoger aan de horizon staat, is die illusie verbroken.

Maar hoe zit het dan met die supersneeuwmaan, die we vanavond te zien gaan krijgen? Want het ziet er niet uit alsof het gaat sneeuwen vandaag. „Die sneeuwmaan heeft niets met daadwerkelijke sneeuw te maken, maar dat is puur de naam van de volle maan. Iedere volle maan draagt een naam; de vorige heette bijvoorbeeld de wolfmaan en dit is de sneeuwmaan."

Zes jaar wachten

Het lijkt alsof die wolf- en sneeuwmanen een beetje uit de lucht – haha – komen vallen, maar volgens Damen zijn die supermanen „altijd al zo geweest". „Maar het is de laatste tijd meer in het nieuws gekomen en mensen zijn het interessanter gaan vinden. Of we zijn gewoon meer naar de maan gaan kijken." Of er nou echt vaker een supermaan is, is een beetje onduidelijk. Een echte definitie of standaard is er namelijk niet. Weeronline houdt vast aan de kilometerstand, voor ze iets een supermaan noemen.

En dat is jammer, want dat betekent dat de volgende supermaan zich past in 2025 laat zien. Dus extra goed opletten vanavond! „Met een beetje geluk zal hij vanavond goed te zien zijn, maar de condities zijn niet ideaal", vertelt Damen.

Heb je de kans om even naar buiten te kijken dinsdagavond, doe dat dan vooral. Want „Het is nog steeds bijzonder." Damen: „Het ziet er gewoon heel vet uit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.